DİSK BAŞKANLAR KURULUNDAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

Başkanlar kurulunu toplayan DİSK, açıkladığı sonuç bildirgesinde 25 Nisan-1 Mayıs 2022 tarihleri arasındaki haftanın sürekli-yaygın eylem ve etkinliklerin hayata geçirileceği 1 Mayıs haftası olarak örgütleneceğini duyurdu.

DİSK Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesinde emekçilerin ortak taleplerini şu şekilde sıraladı:

Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.

Yılın daha başında resmi enflasyon karşısında bile eriyen, açlık sınırının altına düşen, büyümeden pay alamayan asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir.

Ücretlerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, kâr ve faiz gelirlerinin daha çok vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi düzeni kurulmalıdır.

Esnaf kuryelik/kendi hesabına çalışma/özel istihdam bürosu/taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grevli toplu sözleşme hakkıdır. Sendikal hakların kullanımının önündeki tüm yasal ve fiili engeller kaldırılmalıdır.

1 Mayıs’ın ülkenin dört bir yanında yaygın ve kitlesel biçimde kutlanması için çalışmaların başlatılmasına karar verildiğini duyuran DİSK’in açıklamasında şunlar kaydedildi:

1 Mayıs 2022 Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün hayatın pahalı, emeğin ucuz olduğu adaletsiz düzene karşı ‘Bu böyle gitmez’ diyen mücadelelerin yükseltileceği bir süreç olarak örgütlenmesine,

25 Nisan-1 Mayıs 2022 tarihleri arasındaki haftanın sürekli-yaygın eylem ve etkinliklerin hayata geçirileceği ‘1 Mayıs haftası’ olarak örgütlenmesine,

1 Mayıs 2022 Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün, başta İstanbul/Taksim Meydanı olmak üzere, ülkenin dört bir yanında yaygın ve kitlesel biçimde kutlanması için çalışmaların ve girişimlerin başlatılmasına,

Bu sürecin diğer emek-meslek örgütleri ve demokrasi güçleriyle beraber, akıl ve eylem birliği içerisinde yürütülmesine karar vermiştir.

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz