DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu: İşsizlik yükselişte

TÜİK Kasım 2020 HİA verilerinin perdelenmiş veriler olduğunu kaydaden DİSKAR, İşsizlik ve İstihdam Görünümü Raporunu yayımladı. Rapora göre, geniş tanımlı işsizlik yüzde 28,8.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSKAR), TÜİK’in Kasım 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırmasında yer alan verilerin perdelenmiş veriler olduğunu kaydetti ve İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu yayımladı.

TÜİK’in Kasım 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarını açıkladığını hatırlatan DİSKAR, araştırmaya göre, Kasım 2020 verileri salgının en yoğun geçtiği Nisan ve Mayıs aylarından sonra kısmi bir gerileme görüldüğünü ve ekonominin açıldığı dönemi yansıtırken, istihdam ve işsizlikteki vahim tablonun sürdüğünü kaydetti.

TÜİK’e göre dar işsizlik oranının (standart işsizlik oranı) 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleştiğini belirten DİSKAR, “Yine TÜİK’e göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 2020 Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. TÜİK açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranı ve işsiz sayısı ile Covid-19’un istihdam üzerinde yarattığı tahribatı yansıtmıyor, tersine saklıyor. Nisan 2020’den bu yana uygulanan işten çıkarma yasağı nedeniyle TÜİK’in dar tanımlı/standart işsizlik verileri işgücü piyasalarındaki gerçek tabloyu yansıtmıyor. TÜİK’in verileri perdelenmiş verilerdir” dedi.

DİSKAR’ın İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nda öne çıkan bulgular şöyle:

▪ “Covid-19’un yarattığı istihdam depremi sürüyor.
▪ Geniş tanımlı işsizlik yüzde 28,8, geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 382.
▪ Genç işsizliği (geniş) yüzde 43,5, kadın işsizliği (geniş) 37,7. Covid-19 etkisiyle revize geniş tanımlı işsizlik ise 11 milyon 768 bin olarak gerçekleşti.
▪ İstihdam bir yılda 1 milyon 103 bin kişi azaldı.
▪ İş başında olanların sayısı ise 2 milyon 217 bin azaldı.
▪ Ümidi kaybeden işsiz sayısı 1,7 milyona yaklaşıyor.
▪ Covid-19 döneminde aylık ortalama iş kaybı 4 milyon 388 bindir.”

KaynakEtha

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz