Devrimciler yasak tanımadı: İl il 1 Mayıs eylemleri

Anadolunun çeşitli noktalarında sabahın erken saatlerinde 1 Mayıs için yürüyüşler düzenlendi. “Tam kapanma” bahanesiyle yasaklanan kent meydanları “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile doldu. Farklı noktalardan başlayan 1 Mayıs yürüyüşlerine yönelik polis saldırılarında onlarca eylemci gözaltına alındı. Eylemciler çevik otobüslerinde 1 Mayıs marşı okudu. İstanbul’da yapılan 1 Mayıs yürüyüşlerinde polis saldırısı sonucu gözaltına alınanların sayısı 300’e yaklaştı

“Kampüsten sokağa biz kazanacağız”

İstanbul’daki ilk 1 Mayıs eylemi Hrant Dink Caddesi üzerinde gerçekleşti. Cadde boyu ellerinde “Kampüsten sokağa biz kazanacağız” yazılı pankart ile “Yaşasın üniversite dayanışması” sloganlarıyla yürüyen üniversiteliler Halaskargazi Caddesi üzerinde polis saldırısına uğradı. 20’ye yakın üniversiteli gözaltına alındı.

“Bu pisliği devrim temizler”

Kaldıraç dergisi okurları, Kaldıraç Üniversite, Sosyalist Kadın Hareketi ve Birleşik İşçi Kurultayı ellerinde “Bu pisliği devrim temizler” pankartıyla Tarlabaşı’ndan, Beşiktaş’tan ve Mecidiyeköy’den Taksim’e doğru yürüdü. Ayrıca Kaldıraç okurları 1 Mayıs Mahallesi, Maltepe, Sarıgazi’de sokaklardaydı. 49 kişi gözaltına alındı.

“Bizden çaldıklarınızı almaya geldik”

Gençlik Meclisleri ve  Sosyalist Dayanışma Platformu üyeleri Taksim’e çıkmak için Mecidiyeköy’de buluşup yürüdüler. Polis ellerinde “Bizden çaldıklarınızı almaya geldik” ve “Faşizmi yeneceğiz” yazılı pankart taşıyan devrimcileri önce Mecidiyeköy Meydan’da ablukaya aldı. “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” sloganının ardından kitleye saldıran polis 19 kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.

“Kayyumlara kıyak gençlere yasak düzenini yıkacağız”

Gençlik Komiteleri, ellerinde “Her yerde mücadele, iktidar geçinemeyenlere” yazılı pankart ile Taksim’e yürüdü. Komiteler, Galatasaray Meydanı’ndaki polis barikatına “Yaşasın 1 Mayıs mücadelemiz” sloganlarıyla yüklendi. Gençlik Komiteleri üyeleri Galatasaray’da sert polis saldırısıyla karşılaştı. Polis çok sayıda üniversiteliyi gözaltına aldı.

“Kavgadır 1 Mayıs”

Kazancı Yokuşu’ndan Taksim’e doğru yürüyüşe geçen Devrimci Anarşist Federasyon üyelerine polis saldırdı. Eylemciler gözaltına alındı.

“Her yer Taksim, her yer direniş”

“Her yer Taksim, her yer direniş” sloganlarıyla Taksim’e yürümek isteyen Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve BİK üyelerine polis saldırdı. Saldırı da ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de darp edilerek gözaltına alındı.

“Taksim’de ısrar devrimde ısrardır”

Mücadele Birliği okurları, Sıraselviler Caddesi’nden Taksim Meydanı’na ellerinde “Taksim’de ısrar devrimde ısrardır” yazılı pankartla yürüdü. Eylemciler polis saldırısı sonucu gözaltına alındı.

“Bu pisliği devrim temizler”

Kaldıraç dergisi okurları ellerinde “Bu pisliği devrim temizler” pankartıyla Taksim’e doğru yürüdü.

“Sömürü ve adaletsizlik düzeninin üzerine yürü”

Umut-Sen üyeleri ellerinde “Sömürü ve adaletsizlik düzeninin üzerine yürü” yazılı pankart ile Taksim’e doğru yürüdü.

“İşsiz, aşısız bırakan sermayeyi yıkacağız”

Emekçi Hareket Partisi (EHP) üyeleri ellerinde “İşsiz, aşısız bırakan sermayeyi yıkacağız” yazılı pankartla, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile Taksim’e yürüdü. Polis, eylemcileri Divan Otel’in karşısında gözaltına aldı.

“Yasaklar halk sağlığı önlemi değildir; eşitlik ve özgürlük için Taksim’e”

Devrimci Hareket üyeleri polis barikatını aşarak Şişhane tarafından İstiklal Caddesi’ne çıktı. Eylemciler cadde üzerinde “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile yürüdü.

“Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan”

Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen Partizan okuru ve Yeni Demokrat Gençlik üyesi 7 eylemci polis saldırısı ile gözaltına alındı.

“Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm”

BDSP ve DGB’liler Mecidiyeköy’de bir araya gelerek “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm” pankartı açarak yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme saldıran polis 2 BDSP’li ve 2 DGB’liyi gözaltına aldı.

“1 Mayıs alanı Taksim’dir”

Tarlabaşı’nda “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartı açarak yürüyüş yapan İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü üyeleri polis tarafından gözaltına alındı.

“Birlik, mücadele, zafer: Yaşasın 1 Mayıs”

Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen Birleşik Mücadele Güçleri ellerinde “Birlik, mücadele, zafer; Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart taşıdı. Birleşik Gençlik Meclisleri ise “Gençliğin isyanıyla barikatı aşıyoruz” pankartı taşıdı. Eylemcilere Elmadağ’da polis saldırdı.

“İşçi düşmanı AKP iktidarına karşı yürüyoruz”

“Emekçileri ölüme terk eden, kadınların canına kasteden, şirketlere destek açıklayıp halkı aç, yoksul ve pandemiyle baş başa bırakan halk düşmanı AKP’ye karşı yürüyoruz” diyen Halkevciler Elmadağ’dan Taksim’e doğru yürüdü. Yolu kesen polis eylemciler yürümekte ısrar edince saldırıya geçerek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

“AKP’den hesabı emekçiler soracak”

1 Mayıs’ta Taksim çağrısı yapan Sosyalist Emekçiler Partisi üyeleri Tarlabaşı’nda polis saldırısına uğradı.

“Paranın padişahlığına, yobazın karanlığına karşı yaşasın 1 Mayıs”

Devrim Hareketi “Paranın padişahlığına yobazın karanlığına karşı, yaşasın 1 Mayıs” sloganıyla Kazancı Yokuşu’ndan Taksim’e yürüdü. Devrim Hareketi Sözcüsü Erçin Fırat’ın da aralarında olduğu 17 Devrim Hareketi üyesi gözaltına alındı.

“Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her şey emeğin olacak”

TKP üyeleri Şişli’de “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her şey emeğin olacak” sloganlarıyla yürüyüş yaptı.

Birleşik Mücadele Güçleri üyeleri Esenyurt’ta yürüdü

Harbiye’deki eylemin ardından Esenyurt Meydan’a yürümek isteyen Birleşik Mücadele Güçleri üyeleri Balık Yolu Caddesi’nde gözaltına alındı. Polisin saldırdığı devrimcilere çevreden yoğun destek geldi.

“Bu böyle gitmez, değiştirelim”

Sol Parti üyeleri 1 Mayıs için Kartal Kartallı Kazım Meydanı’nda üzerinde “Bu böyle gitmez, değiştirelim” yazılı pankart açtı. 3 kişi gözaltına alındı.

“1 Mayıs işçi sınıfının gerici-faşist iktidara karşı mücadele günüdür”

Esenyurt Halkevi üyeleri, mahalle içinde yürüyüş yaptı. Halkevciler, “Yürüyoruz işsizliğe, yoksulluğa karşı yürüyoruz. Yürüyoruz, işçi sınıfının açlığa, hastalığa mahkum edilmesine karşı yürüyoruz. Esenyurt’tan sesleniyoruz; 1 Mayıs işçi sınıfının gerici-faşist iktidara karşı mücadele günüdür!” diye seslendi.

İzmir

İzmir’in Konak ilçesinde Kaldıraç Dergisi okurları, 1 Mayıs yasaklarına rağmen Konak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Bu pisliği devrim temizler” yazılı pankart taşıyan Kaldıraç okuru üç kişiye polis saldırarak gözaltına aldı.

“Sömürü ve adaletsizlik düzeninin üzerine yürü”

Aynı saatlerde Gündoğdu Meydanı’na yürümek isteyen Umut-Sen üyelerine de polis saldırdı. “Sömürü ve adaletsizlik düzeninin üzerine yürü” yazılı pankart ile sık sık “Meydanlar halka kapatılamaz” ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak yürüyen Umut-Sen üyelerine Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde polis saldırdı. 10 Umut-Sen üyesi gözaltına alındı.

İzmir’de gözaltına alınanlar arasında Bağımsız Emek Sendikası Genel Başkanı Gizem Balcı, Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika Uzmanı Barış Altun da bulunuyor.

Ankara

Devrimci Anarşizm Federasyonu (DAF) üyeleri, Konur 2 Sokak’tan Güvenpark’a “Kavgadır 1 Mayıs” pankartıyla yürürken gözaltına alındı.

“Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla yürüyüşe başlayan gruba polis, koronavirüs tedbirlerini gerekçe göstererek, müdahale etti.

5 kişiyi darp ederek gözaltına alan polis, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelgeyi de gerekçe göstererek görüntü almaya çalışanlara engel oldu.

Mersin

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı.

Eyleme katılanlar sık sık “Biji Yek Gulan”, “Yaşasın işçilerin kardeşliği” ve “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs” sloganları attı.

DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, iktidarın pandemiyi bahane ederek 1 Mayıs kutlamalarını engellendiğini söyledi.

Kutlamaya izin verilmemesine tepki gösteren Göksoy, “Lebalep dolu kongrelere izin var, sokakta temizlik yapan işçiye izin var, fabrikalarda ve işyerlerinde çalışmaya izin var ama işçinin gelip kendi bayramını kutlamasına izin yok. Her alanı 1 Mayıs alanına çevireceğiz. Yasaklar varsa alanlar da bizimdir” dedi.

Antalya

Antalya’da, Halkevi üyeleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı’na dair sokağa çıkarak, “Yaşasın 1 Mayıs, alanlardayız” sloganları atarak, ara sokaklarda yürüdü. Olay yerine gelen polis, 4 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 4 kişi haklarında sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri gerekçesiyle her birine 3 bin 150’şer TL para cezası kesildi.

Antalya’da birçok evin balkonuna “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Yaşasın 1 Mayıs, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” pankartları asıldı.

Artvin

Artvin’in Hopa ilçesinde 1 Mayıs’ın pandemi bahanesiyle yasaklanmasını kabul etmeyen, TİP, Halkevleri, SOL Parti ve Umut Sen yöneticilerinin de bulunduğu 20 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Halkevleri Karadeniz Bölge Temsilcisi Dursun Ali Koyuncu ile Artvin, Borçka, Hopa Halkevi yöneticilerinin de olduğu bildirildi.

 

KaynakSendikaORG, Bianet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz