Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş kampanya başlattı: “Artık yeter gasp edilen haklarımızı istiyoruz”

İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikaları yaptığı açıklamayla “Başlattığımız kampanya çerçevesinde hiçbir inşaat işçisinin yalnız olmayacağını tüm gücümüzle haklarımızı korumak ve taleplerimizi gerçekleştirmek için mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz.” dedi.

İnşaat sektöründe yaşanan hak gasplarına, insanlık dışı çalışma koşullarına, kayıt dışı çalışmaya karşı Dev Yapı İş ve İnşaat İş sendikaları “Artık yeter gasp edilen haklarımızı istiyoruz” diyerek başlattıkları kampanyanın başlangıcını İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde verdi.

Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, DİSK Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve birçok kişi katıldı.

Gülüm: “Birlikte dur demek zorundayız”

Söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, “Bu binalarda oturanlar, yaşayanlar hep patronlar oluyor. İşçilere ise son derece kötü gecekondular, kötü yaşam koşulları dayatılıyor. Nasıl bir düzendir ki, işçiler üretiyor, zenginler karı elde ediyor. İşte bu düzene karşı birlikte dur demek zorundayız. Birleşe birleşe birleşe, örgütlene örgütlene karşı durabiliriz” dedi.

Gider: “Bu kölelik düzeni son bulsun diyerek mücadele ediyoruz”

Basın açıklamasını okuyan İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Deniz Gider, inşaat işçilerinin çalışma koşullarını saydı. Gider, Ücretlerin ödenmemesi, sigorta primlerinin düşük gösterilmesi, maliyet olarak görüldüğü için alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan iş kazaları ve iş cinayetleri, uzun yemek kuyrukları, kurtlu yemekler, tahtakurularının olduğu yatakhaneler inşaat işçilerinin başlıca sorunları arasında bulunduğunu söyledi.

Açıklamaya “Kanunların kağıt üzerinde kaldığı, her türlü hak gaspının yaşandığı, her gün iş cinayetlerinin yaşandığı, çalışma barınma ve yemek koşullarına kadar her şeyin patronların insafına bırakıldığı inşaat sektöründe yıllardır bu kölelik düzeni son bulsun diyerek mücadele ediyoruz.” şeklinde devam etti.

 “Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz.”

Şantiyelerde inşaat işçilerinin birçok yasal hakkının patronlar tarafından gasp edildiğini belirten Gider “Biz inşaat işçileri ise, bugüne kadar bu hukuksuzluğa, hak gasplarına karşı birlikte hareket edip sesimizi yeterince duyuramadık. Birlikte hareket edip haklarımızı savunamadığımız için patronlar daha pervasız davranarak iş kanununda bulunan haklarımızı dahi gasp etmekten geri durmuyorlar. Bu düzeni değiştirmek için inşaat sektöründe örgütlenen iki sendika olarak finans merkezi şantiyesinde aklımızı, deneyimlerimizi ve güçlerimizi birleştirerek ARTIK YETER, GASP EDİLEN HAKLARIMIZI İSTİYORUZ temel başlığı altında bir kampanya başlatıyoruz.” dedi. Gider, tüm inşaat işçilerini haklarına ve taleplerine sahip çıkmak için birlikte mücadele etmeye çağırdı.

Talepler ilan edildi:

  • Pazar mesailerinin yüzde yüz ödenmesini istiyoruz.
  • Haftalık 45 saati aşan çalışmaların fazla mesai sayılmasını istiyoruz.
  • Gasp edilen AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hakkımızın geriye dönük ödenmesini istiyoruz.
  • Sigorta primlerinin asgari değil aldığımız gerçek ücret üzerinden yatırılmasını istiyoruz!
  • Ücret gasplarının son bulmasını istiyoruz!
  • Keyfi ücret/yevmiye vb. kesintilerinin son bulmasını istiyoruz!
  • İnsana yakışır, hijyenik ve sağlıklı yemek sağlanmasını istiyoruz!
  • Kamp ve yatakhane koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz!
  • Orman kanunları değil, iş kanununun şantiyemizde uygulanmasını istiyoruz!
  • İnsanca çalışma koşulları istiyoruz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz