Çorlu Tren Katliamı davası ertelendi, aileler isyan etti

25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin ise yaralandığı Çorlu Tren Katliamı’nın karar duruşması 25 Nisan’a ertelendi. Mahkeme heyetini yuhalayan aileler, karara isyan etti.

Tekirdağ Çorlu’da 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin ise yaralandığı Çorlu Tren Katliamı’nın 19. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada karar çıkması bekleniyordu ancak duruşma birkaç dakika içinde 25 Nisan’a ertelendi. Ertelemeye, üye hakimin izinli olması gerekçe gösterildi. Aileler mahkeme heyetini yuhalayarak tepki gösterdi, 6 yıldır adaletin gelmediğini ifade etti.

Ertelenen duruşmanın ardından davanın görüldüğü Çorlu Halk Eğitim Merkezinde açıklamalar yapıldı. Açıklamaların ardından aileler tekrar kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla yürüyüş yaptı.

Hiçbir sebep yokken duruşmayı ertelediler’

Katliamda oğlu Oğuz Arda Sel’i yitiren Mısra Öz, “Kararı açıklayacağız diye bizi buraya davet ediyorlar, karar gününde buraya geliyoruz. Hiçbir sebep yokken, dosyaya yeni bir evrak bile girmezken, duruşmayı iki ay sonraya erteliyorlar. Neden biliyor musunuz? Hakimlerden bir tanesi bu sabah, daha bu sabah rahatsızlanıp izin almış. İnanabiliyor musunuz? Bunun için yıllardır beklediğimiz adaleti iki ay sonraya erteliyorlar” diyerek erteleme kararına isyan etti.

Mısra Öz’ün konuşması şöyle sürdürdü:

Hiçbirinizden korkmuyorum; hepsi bizden korksun!’

“Kararı açıklamak için seçim sonrasını bekliyorlar. Biz daha kalabalık olmak, bir arada olmak, mücadele etmek zorundayız. Çünkü ne yazık ki adalet bize hizmet etmiyor. İçerde kararı açıkladı ve gitti. İktidara da sesleniyorum buradan: Bu ülkedeki her yurttaşın saçının telinden sorumlusun. Sen oturduğun koltuktan kalkıp katliam sırasındaki müdürü tekrardan terfi verip atayamazsın. Senden güç alıyorlar…

Bizi iktidarın gücünün karşısında ezmek istiyorlar. Ezdirmeyiz kendimizi, sorumluları biliyoruz. Yargı iktidarın altında ezilip geçiliyor. Bu ülkede adalet yok. İktidardaki adamın emri bekleniyor. Hiçbirinizden korkmuyorum. Korkaklar 13 tane sanığa ceza veremeyen yargıçlar. Hepsi bizden korksun! Adaleti biz mi sağlayalım? Muz cumhuriyetine çevirdiniz be ülkeyi! ‘Sarayın soytarısı’ deyince ‘hemen gel bunu al demesini’ biliyorlar. Soytarı bile hafif kalıyor hepsi dalkavuk!”

Ne olmuştu?

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada 7’si çocuk 25 kişi öldü, 328 kişi de yaralandı.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kazanın meydana gelmesinde kusurlu bulunan TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği’nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

23 Kasım 2023’te görülen 17’nci duruşmada savcı mütalaasını sundu. Savcı mütalaasında, sanıklar TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat’ın kaza tarihindeki bulunduğu görev ve sorumlulukları bakımından 30 Mayıs 2018 tarihli “sel, heyelan ve taş düşmesi” konulu yazıyı düzenleyip imzalamaları, yazıya istinaden denetleme görevlerini yerine getirmediğine işaret etti.

Kaza günü hava durumunun takip edilerek gerekli kontrollerin yapılması halinde ray altındaki boşalmanın öngörülebileceği belirtilen esas hakkındaki mütalaada savcı, bu üç sanığın bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaları nedeniyle cezalandırılmalarını istedi.

Aralarında dört mühendisin de bulunduğu diğer 10 sanığın ise “taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmalarını talep edildi.

Dönemin TCDD müdürü, genel müdürlüğe atandı

Çorlu Tren Katliamı sırasında TCDD Taşımacılık AŞ’nin müdürü olan ve ihmallerden sorumlu tutulan Veysi Kurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla, TCDD Genel Müdürlüğü ve yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Karar, katliamda katledilenlerin aileleri tarafından tepkiyle karşılandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz