Cerrahpaşa’da sağlık işçileri TÜHİS’e ve sefalet zammına karşı yürüdü

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde görevli sağlık işçileri, kendilerine dayatılan TÜHİS sözleşmesine ve sefalet zammına karşı hastane içinde protesto yürüyüşü düzenledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışan sağlık işçileri, dayatılan TÜHİS sözleşmesini ve düşük ücretleri hastane içinde yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışan ve Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasına üye olan sağlık işçileri, ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması nedeniyle eylem yaptı. Bu dönemde Sağlık Bakanlığının da bağlı olduğu Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Sağlık-İş Genel Merkezi arasında hastaneler bazında sözleşme imzalandığını ifade eden işçiler, Çapa’da yapılan ankette işçilerin %96’sının sözleşmenin Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) kalmaması için TÜHİS’in dayattığı yüzde 7’lik zammı kabul etmek zorunda kaldığını söyledi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin TÜHİS’ten çekilmesini isteyen işçiler, hastane yemekhanesinden kan alma merkezine kadar sloganlarla yürüdü.

Sefalet zammı değil yaşanacak ücret istiyoruz

Hakları için eylem yapan sağlık işçileri adına konuşan Sağlık-İş İşyeri Baş Temsilcisi Fatih Çitak “Pandemi süreci boyunca büyük emekler vererek çalıştık ve hâlâ çalışmaya devam ediyoruz. Bu emeklerin karşılığı TÜHİS değildir, bu emeğin karşılığı televizyonlardan teşekkür etmek, üç beş gün balkonlardan alkışlamak değildir. Cerrahpaşa işçisi TÜHİS ile değil Cerrahpaşa yönetimiyle masaya oturmak istiyor. Sefalet zammı değil yaşanacak ücret istiyoruz” dedi.

TÜHİS’in sağlık işçilerinin sorunlarına çözüm olmadığını söyleyen Çitak, “30+30 ikramiyelerini çalışma saatlerinde eşitlik istiyoruz. Aynı işi yaptığımız personel ile aynı ücreti almak istiyoruz. Karşımızda TÜHİS’i değil kim adına emek veriyorsak onu görmek istiyoruz” diye konuştu.

Düzenlenen basın açıklamasında söz alan ve Cumhurbaşkanı ile Sağlık Bakanı’na seslenen sağlık işçisi, “Bizler burada köle gibi çalışmak istemiyoruz. Evimize, çocuklarımıza tane tane meyve götürmeye başladık. 10 liralık, 20 liralık kıyma alıyoruz. Nerede bu devlet, nerede Cumhurbaşkanı? Duyun sesimizi, eşitlik istiyoruz. 3 yıldır zam alamıyoruz, 2900 liraya çalışıyoruz. Akan terimizin hakkını istiyoruz” dedi.

Biz haklarımızı alana dek eylemlere devam edeceğiz

Cerrahpaşa sağlık işçisi Murat, “Biz sefalet ücreti değil hakkımızı istiyoruz. TÜHİS ile değil rektörlük ile sözleşme masasına oturmak istiyoruz. Bu pandemi sürecinde sağlık işçileri çok zor şartlarda çalışıyor. Biz alkışlanmak değil hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

Eyleme katılan bir diğer işçi ise, “Ben 7 senedir Cerrahpaşa’da çalışıyorum. 4 senenin sonunda bize ‘taşerondan kurtuldunuz, kadroya geçeceksiniz’ dediler, biz de sevinçle kadroyu bekledik ama geçtiğimiz 3 yıllık süreçte bütün sendikal haklarımız elimizden alındı, zamlardan mahrum kaldık. Kadro deyip gözümüzü boyadılar. 3 sene önce aldığımız gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 50-60 yükseldi ancak biz asgari ücret zammını dahi alamadık. Benim iki tane çocuğum var, kırmızı eti saymıyorum zaten, bulabiliyorsak tavuk alabiliyoruz. Şubat ayı 28 çekiyor diye eksik maaş alıyoruz” dedi.

Rektörlüğün TÜHİS sözleşmesini uygulayacağını öğrendiklerinde eyleme başladıklarını ifade eden işçi, “Birçok işçi işten atılma korkusuyla eylemlere katılamıyor. Biz haklarımızı alana dek eylemlere devam edeceğiz. Zorlu yaşam şartlarında gecinebileceğimiz ücret istiyoruz. Çoğu arkadaşımız 4’ten sonra ek işe gitmek zorunda kalıyor, o arkadaşlarımız üç saatlik uykuyla çalışmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Kaynaksendika.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz