Cem Bialetti grevi 16. gününde: “Patron pandemiyi ve krizi fırsata çevirdi”

Cem Bialetti işçilerinin grevi 16. gününde devam ediyor. Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “Hakkımızı alıncaya kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Birleşik Metal-İş üyesi Cem Bialetti işçileri, grevlerinin 16. gününde. Başiskele’de kurulu bulunan Cem Bialetti önünde grevlerini sürdüren işçiler, patronun resmi enflasyonun daha altında kalan ücret zammını kabul etmiyor. Grevi konuştuğumuz Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, patronun pandemiyi ve ekonomik durumu fırsat bilerek davrandığını söyledi

“Bir nevi fırsatçılık var”

Yüzde 18 oranında ücret zammı istediklerini, patronun resmi enflasyonun da altında teklif sunduğunu belirten Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “Cem Bialetti son 3 toplu sözleşme düşünüldüğünde 3 grevimiz. Daha önce de iki toplu sözleşme döneminde de greve çıktık. Bu dönemin koşulları diğer dönemlere göre daha ağır tabi. Ülkedeki hem ekonomik kriz, hem de pandemi düşünüldüğünde ücretler çok geriledi. İşveren de bu gerilemeyi ve pandemiyi bir fırsat bilerek toplu sözleşme süreci içerisinde hiç ücret teklifi yapmadı. Biz sürecin bir parçası olarak grev uygulama kararını greve çıktığımız 9 Mart gününden 15 gün önce aldık. Bize 8 Mart günü çağrı yaptı işveren. Biz burada 6 aylık yüzde 18 civarı bir ücret artışı önerdik. Bu oran son dönemde metal iş kolunda imzalanan sözleşmelere denk düşen, o sözleşmelerle aynı oradan da bir ücret artışıydı. Grev öncesi bize yıllık enflasyonun altında bir ücret artışı önerildi. ‘Hem ekonomik kriz, hem de pandemi var. İşçiler benim her dediğimi kabul ederler’ düşüncesi vardı. Aslında bir nevi fırsatçılık yaptı” dedi.

Telat Çelik | Fotoğraf: Evrensel

 

“Kazanımla sonuçlanana kadar mücadele edeceğiz”

Bu teklifin kabul edebilecek bir yanının olmadığını söyleyen Çelik, “Asgari ücret yüzde 21 oranında zam almışken, enflasyonun altında kalan yüzde 14’lük teklifi işçinin kabul etme durumu olmaz. Buna rağmen teklif işçiye grev öncesi son kez soruldu, anlatıldı. Arkadaşlarımız bu teklifi kabul etmedi ve greve çıktı. Şu ana kadar grevimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. İşverenin davranışı ve tavrı ahlaki de değil, doğru da değil. Burada süreci fırsat bilip, kendini avantajlı görüp, işçiyi asgari ücretin altında bir ücrete çalıştırma niyeti doğru değil. Hakkımızı alıncaya kadar, daha önceki grevlerde olduğu gibi kazanımla sonuçlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz