Bornova’da TİS işçilerin onayıyla imzalandı

Bornova Belediyesi ve Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında 1600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Törende Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerine de dayanışma mesajı verildi

Bornova Belediyesi ve Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında görüşülen, 1600 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi işçilerin onayıyla 5 Şubat Cuma günü imzalandı. İmza töreninin yapıldığı alana, “İşçiler de akademi de kayyuma teslim olmayacak” pankartı asıldı.

İmza töreni öncesi işçiler, Bornova Belediye binası önünde toplanarak sloganlarla Büyükpark içinde kurulan tören alanına yürüdü. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişine selam gönderen işçiler, “Siz orada biz burada omuz omuza” sloganı attı. İşçiler ayrıca Menemen Belediyesi’nde işbaşı yaptırılmayan işçilerin de sesinin duyulmasını talep ederek işbaşı yapmalarını istedi. Tören alanına, “İşçiler de akademi de kayyuma teslim olmayacak #Aşağıbakmayacağız”, “Demokratik adil laik Türkiye işçilerle gelecek” yazılı pankartlar da asıldı.

Törene Bornova Belediyesi işçilerinin yanı sıra, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş İzmir Şubeleri yöneticileri, CHP İzmir Milletvekilleri, Emek Partisi, CHP ve daimi iş talepleri için direnen Meslek Fabrikası emekçileri de katıldı.

Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, KHK ile geçişleri yapılan işçilerin ilk toplu sözleşmesi olduğunu hatırlattı. Pandemi ve İzmir’de yaşanan depremde özellikle belediye işçilerinin özveriyle çalıştığını ifade eden Genç, “Bugün insan ve kent yaşamı için bu insani ve onurlu hizmetleri sunmanın yanı sıra örgütlülüğümüzle özgür toplu sözleşme gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Öğrencilerin yanındayız”

Toplu sözleşmenin işçilerin iradesi ile imzalandığını söyleyen Genç, “Yine bu toplu sözleşmenin bizim için en büyük kazanımı işyerlerimizde oluşturduğumuz ve bugün olduğu gibi yarın da mücadelemizin işyerlerinden örgütlenmesinin organları olan işyeri komitelerimizle sağlanan birliğimiz olmuştur. İşyeri komitelerimiz, işyeri temsilciliğimiz, şubemiz ve tüm üyelerimiz ayrımsız mücadele dayanaklarımızdır, çünkü biz bütünlüklü bir sendikayız” diye konuştu.

Genç, “Biz işçiler, ekonomik ve sosyal haklarımız için nasıl mücadele ediyorsak, siyasal hak ve özgürlükler mücadelesinde de en ön saflarda yer almaya devam edeceğiz. Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için mücadele veren kadınların, kayyum rektörlere karşı, rektör atamalarına son verilmesi, öğrenci, öğretim üyesi ve çalışanlarıyla, üniversitelerin kendi rektörlerini seçmesi ve demokratik üniversite parasız bilimsel eğitim ve güvenli gelecek mücadelesi veren öğrencilerin de yanındayız. Aşağıya bakmayacağız” dedi.

“Bir ilke imza attık”

7 aydır devam eden toplu iş sözleşmesinde birçok hak kazandıklarını dile getiren Genç, “Bu toplu iş sözleşmesi ile brüt çıplak yevmiye ve ikramiye dışında kalan tüm ücretleri net ücretler üzerinden imzalayarak bir ilke daha Bornova’dan imza attık. Yemek ücreti günlük net 20 TL, Yol ücreti günlük net 2 bilet 2 aktarma bedeli, yakacak yardımı şubat ve kasım ayında ödenmek üzere net 350’şer TL, çocuk parası net 30 TL, koruyucu gıda yardımı günlük net 2 TL, iş riski primleri herkesin karşılaştığı riske göre net 2 ila 5 TL arası, Ramazan ve Kurban Bayramı net 300 TL, 29 Ekim ve 1 Mayıs 50 TL, her eylül ayında üyelerimizin eğitim gören çocuklarına ilkokul 140, ortaokul 160, lise 180, yükseköğrenim 200 TL eğitim yardımı,15-16 Haziran büyük işçi direnişi ve aralık ayında olmak üzere yılda iki defa gıda paketi aldık” dedi.

Ayrıca en düşük günlük brüt yevmiyenim 185 TL olduğunu söyleyen Genç, “Bu ücretlerimize 52 günlük ücret tutarında ikramiye ve 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ise tüm üyelerimizin aylık brüt yevmiyelerine seyyanen 1000 TL ve diğer sosyal alacaklara ise enflasyon değerinde artış yapılarak sözleşmemizi imzalamış bulunmaktayız” dedi. Genç işçilere, sendika yönetimine ve Bornova Belediye Başkanına teşekkür etti.

“Demokrasi için mücadele edeceğiz”

Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da toplu sözleşmede kazanılan hakların yeterli olmadığını belirterek, “Ülkede demokrasi ve hukuk yoksa toplu sözleşmede kazandığımız hakları da tekrardan kaybedebiliriz. Toplu sözleşmelerde sadece ücret değil demokrasi mücadelesi de veriyoruz. Karanlığa karşı bir arada olup mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“Demokrasi mücadelesi azaldıkça ekmek küçülür”

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da “Emekçi dostlarımın insanca yaşaması ve mutlu şekilde çalışacağı bir ortamı sağlıyoruz. Eşit işe eşit ücret için çalışmalar yaptık. Bir sonraki yapacağımız sözleşme arasındaki makası azaltmaya çalışıyoruz. Eşit işe eşit ücret bu şekilde sağlanır. Sözleşmeye katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de “Demokrasi ne kadar azalırsa emek küçülür, demokrasi büyürse emek de büyür. Çünkü kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz. Biz emeğin hakkını alana kadar yani demokrasiyi bu memlekete sokana kadar beraber mücadeleye devam edeceğiz. Beraber ekmeği büyüyeceğiz ve adil şekilde paylaşacağız” şeklinde konuştu.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz