“Biyokimya ve kimya teknikerleri işsizlikten kırılıyor”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, biyokimya ve kimya teknikerlerinin atama sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dr. Şevkin, insan sağlığına faydalı analiz yapabilecek kapasitede olmalarına rağmen teknikerlere görev verilmediğini vurgulayarak, biyokimya ve kimya bölümü mezunu öğrencilerin işsizlikten adeta kırıldığına işaret etti

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, biyokimya ve kimya teknikerlerinin atama sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sunan Dr. Şevkin, 2 yıllık eğitim-öğretim süresince aldıkları dersler ve 60 iş günü staj deneyimi sonunda biyokimya teknikeri ünvanıyla mezun olan biyokimya ve kimya bölümü mezunu öğrencilerin işsizlikten adeta kırıldığına işaret etti.

“Laboratuvarlarda neden istihdam yok?”

Biyokimya ve kimya teknikeri ünvanı alan mezunların kamu kurumlarında, sağlık kuruluşlarında, hastanelerde görev beklediğini, atama dönemlerinde neredeyse hiç bir kontenjana dahil edilmeyen biyokimya ve kimya teknikerlerinin gerek aldıkları dersler gerekse yaptıkları staj sonunda insan sağlığını ilgilendiren, insanlığa faydalı analizleri yapabilecek yetkinliği kazanmalarına rağmen laboratuvarların teknik personel listesine dahil edilmediğine dikkat çekti.

“Kontenjan tanınacak mı?”

CHP’li Dr. Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Kamu hastanelerinin teknik personel listesine biyokimya ve kimya teknikerleri için 2021 yılında yeni kadro açılacak mıdır? Açılacaksa kaç kişi için kontenjan tanınacaktır? Söz konusu teknikerler için bir takvim ve atama sayısı hazırlığı var mıdır? Biyokimya ve kimya teknikerlerinin meslek tanımlarının düzenlemesi ne zaman yapılacaktır? Biyokimya ve kimya teknikerlerinin meslek tanımı için Milli Eğitim Bakanlığı veya Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ile ortak bir çalışmanız var mıdır? Kimya ve biyokimya teknikerleri için laboratuvarlarda çalışmalarına dair bir yönetmelik hazırlığınız var mıdır? Biyokimya ve kimya teknikerlerinin hastanelerde çalışabilmesi için sağlık alanı ile ilgili bir bölüme dahil edilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?”

KaynakGazete Rüzgarlı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz