BİRTEK-SEN: Sefalet ücretine ve işten atmalara karşı sesimizi yükseltelim!

Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) tarafından “Sefalet ücretine ve işten atmalara karşı sesimizi yükseltelim!” çağrısıyla duyurulan basın açıklaması Antep’te Balıklı Parkı’nda gerçekleşti. Basın açıklamasını okuyan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, depremin yarattığı yıkımın patronlar tarafından fırsata çevrildiğini vurgulayarak Antep, Maraş, Malatya, Urfa kentlerinde depremin ardından patronların işçileri işe çağırdığını söyledi.

“İŞÇİLER KÂR HIRSIYLA KURBAN EDİLİYOR”

Türkmen, “Deprem sırasında Antep’te bazı fabrikalarda işçilerin dışarı çıkmasına izin verilmedi. İşçiler çalışmaya zorlandı. Malatya’da 28 Şubat’ta tekrar yaşanan 5.6 şiddetindeki deprem sırasında korkup dışarı çıkmak isteyen Chantuque Tekstil işçilerinin üzerine kapılar kapatıldı. Aynı deprem esnasında, Maraş’ta ilk depremde ağır hasar almış ve girilmesi yasak olan Sufle Metal adlı fabrika, işçilerin üzerine çöktü. Bir işçi öldü 4 işçi ağır yaralandı” sözleri ile işçilerin kâr hırsıyla kurban edildiğini söyledi.

DEPREM FIRSATÇISI PATRONLAR, DÜŞÜK ÜCRET DAYATIYOR

Depremin ardından patronların işçilere düşük ücret zammı dayatması yaptığını söyleyen Türkmen, şubat ayının ücretini tam alamayan işçilerin yanında birçok işyerinde mart ayının ücretine ilişkin de belirsizliklerin sürdüğünü vurguladı. Açıklamada “Ahenk Halı’da sendikamızın üyesi işçiler patronun devletin açıkladığı %54,6 asgari ücret zam oranını dahi vermeyerek %50 zam açıklaması üzerine üyelerimiz iş bırakarak işyeri önünde direniş başlatmıştı. Ahenk Halı’da tek sorun düşük zam da değil üstelik. Ücretlerin bir kısmı elden ödeniyor. Kayıt dışı, sigortasız işçi çalıştırılıyor. Bugün Ahenk Halı direnişinin 6. günündeyiz. Bugün burada bir kez daha düşük zam dayatmasına ve fabrikadaki kural dışı çalışma koşullarına karşı, insanca çalışma koşulları için direnen Ahenk Halı işçileriyle birlikte, fabrikadaki hukuksuzluk ve hak gaspları son bulana kadar direnişimizin devam edeceğini ilan ediyoruz. Direne direne kazanacağız’ diyoruz” sözleri ile Ahenk Halı işçilerinin direnişine dair dayanışma çağrısı yapıldı.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ SIRALANDI

Açıklamada işçilerin talepleri şu şekilde sıralandı:

  • Deprem sürecinde bütün isçilere tam ücret ödenmelidir.
  • Deprem bölgesinde işsiz kalan ve çalışamayan bütün işçiler kısa çalışma ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmalıdır.
  • İşten atmalar koşulsuz şartsız yasaklanmalıdır!
  • Ev kiraları 2-3 katına çıktı. Temel ihtiyaçlara gelen zamları da düşünerek tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır.
  • Bütün fabrikalarda işçilere bir aylık ücret tutarında deprem yardımı verilmelidir.

Eylemde son olarak, işçilere birlikte mücadele etme çağrısının yapılmasının ardından basın açıklanması sonlandırıldı.