Birleşik Metal-İş 6 işyerinde daha grev kararı alındığını duyurdu

MESS’in düşük zam dayatmasına karşı geçen hafta 4 işyerinde grev kararı aldığını duyuran Birleşik Metal-İş, 6 işyerinde daha grev kararı aldığını açıkladı.

MESS grup sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine işçilerin eylemleri devam ederken, geçen hafta 4 işyerinde grev kararı aldığını duyuran Birleşik Metal-İş, 6 işyerinde daha grev kararı aldığını açıkladı.

MESS grup sözleşmesinde patronların çağrısıyla yapılan görüşmede, MESS’in ilk 6 aylık zam teklifini yüzde 21 şeklinde yenilediğini belirten Birleşik Metal-İş, “Sosyal haklara ise daha önce sözleşmenin birinci yılı için verdiği yüzde 19,25 oranındaki artış teklifini yüzde 25’e yükseltti. Son günlerde yağmur gibi yağan zam dalgası karşısında bu ücret artışları ile yaşamak mümkün değildir. Bu teklif, metal işçilerinin reel ücret kayıplarını gidermekten uzaktır. Bu teklif, metal işçilerinin yoksulluk sınırında yaşaması ve çalışması demektir. En zor koşullarda, ölümüne çalışan metal işçilerinin bu zam oranını kabul etmesi beklenemez. Metal işçileri, haklı talep ve beklentilere uygun yeni bir teklif beklemektedir” dedi.

Daha önce 14 Ocak’ta uygulanmak üzere Mersin’deki Çimsataş, İzmir’deki Totomak, Kocaeli’deki Kroman Çelik ve Sarkuysan’da grev kararı alan Birleşik Metal-İş, 18 Ocak’ta uygulanmak üzere İstanbul’daki Anadolu Isuzu, Gebze’deki Arpek Arkan Parça Alüminyum, Cengiz Makine, Kocaeli’deki Stow İzmit Üretim, Bilecik’teki Demisaş Döküm ve Bursa’daki Türk Prysmıan Kablo’da grev kararı alındığını duyurdu. Açıklamada, “Grev uygulanacak işyerleri kademeli olarak artacaktır” dendi.

 “Taslağın yenilenmesi talebiyle grev etrafında birleşelim”

Metal iş kolunda örgütlü Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş tarafından hazırlanan taslaklarda ücretlere yüzde 27 ila 30 arasında zam istenmişti. Metal işçileri ise enflasyon ve ücretlerdeki erime karşısında bu oranın yetmeyeceğini söyleyerek taslakların yenilenmesini istemişti. Türk Metal yaptığı açıklamalarda “Taslak bizim onurumuzdur” derken, Birleşik Metal-İş ise taslağın yenilenmesinin gündeminde olmadığını söylemişti. Greve katılacak Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise metal işçilerine “Taslağın yenilenmesi talebiyle grev etrafında birleşelim” çağrısı yapmıştı.

Öte yandan Türk Metal de grev kararı aldığını duyurdu ama üzerinden günler geçmesine rağmen uygulama tarihini açıklamadı.

Kaynakevrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz