Belediye işçilerinin gözü arkadaşlarının grevinde

Maltepe’deki grevi takip eden Küçükçekmece Belediyesi işçileri, belediyenin açıklamalarını çarpıtma olarak değerlendiriyor. İşçiler, ” Kendimizden biliyoruz, ay ortasını bile getiremiyoruz” diyor

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kadıköy Belediyesinde üç gün süren grevin ardından İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçileri de greve çıktı. Ayrıca Ataşehir ve Kartal Belediyelerinde de grev kararı asıldı. Genel-İş üyesi Küçükçekmece Belediyesi işçileri de grevi takip ediyor. Belediye yönetimlerinin çarpıtarak açıkladıkları rakamların da doğru olmadığını söyleyen işçiler, “Burası AKP’deyken doğru düzgün maaşımızı alamıyorduk. Değişen tek şey bu oldu. Ama zaten hakkımız olanı verdiler diye susacak değiliz. Çünkü ay ortasını bile getiremiyoruz” diyor.

İsmini vermek istemeyen belediye işçilerinden biri, “Bizim durumumuz iyi, en azından bir işimiz var” diyor. Maltepe ve Kadıköy’deki grevin Küçükçekmece Belediyesi işçilerinin üzerinde bir etkisi var. Süreci takip ediyorlar. Bunda hem aynı sendikaya üye olmaları hem de belediyenin aynı siyasi partinin elinde olmasının payı var.

Çarpıtmalara tepki

Küçükçekmece işçileri açısından ücretler konusunda iki eğilim olduğu söylenebilir. Birincisi “Biz de aynı parayı alıyoruz greve çıkacağımıza şükür ediyoruz en azından işimiz var” şeklinde. İkinci gruptaki işçiler ise yol, yemek, AGİ çıkarılınca ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olduğunu ve bununla geçinmenin mümkün olmadığını anlatıyor ve grevdeki işçileri desteklediklerini söylüyorlar. İşçiler “Greve çıkan işçiler haklıdır, umarım istediklerini alırlar. Ama biz buradan ne yapabiliriz ki?” diyor.

Belediye işçileri iki belediye yönetiminin de zamlara ilişkin çarpıtmalarını tepkiyle karşılıyorlar. Çünkü aynı işi yapıyorlar. Yol, yemek ve AGİ dahil en fazla 4 bin 50 TL aldığını belirten bir işçi, “Ben evin kirası, faturası derken borç içinde yaşıyorum. Geçinemiyorum” diyor.

“Zaten hakkım olanı istiyorum”

İşçiler içinde kendi işyerlerinde grevin gündeme gelmesi halinde geri adım atmayacaklarını söyleyenlerin de azınlıkta olmadığını söylemek gerek. Kendi koşullarını değerlendirirken, Kadıköy ve Maltepe Belediyelerinde yaşanan grevlerin öğretici olduğunu, benzer şartlarda çalışmalarına rağmen daha iyi şartlarda çalışmak için grev dahil mücadelenin de bir seçenek olduğunu gösterdiğini söyleyebiliriz. Küçükçekmece belediyesinde CHP yönetiminden öncesinde de çalışan bir temizlik işçisi, “Önceden AKP döneminde doğru düzgün maaşımızı bile alamıyorduk, şimdi en azından düzenli maaşımız yatıyor. Ama zaten benim hakkım olanı verdi diye susacak değilim. Çünkü ben bu ücretle ay sonunu değil ay ortasını getiremiyorum” diyor. İşçi birleşip ortak ses çıkarmadıkça da bu durumun değişmeyeceğini vurguluyor.

Öte yandan kendi çalışma koşullarına ve sendikanın tutumuna dair sorularımızı genelde geçiştiren işçilerin anlattıkları, sendika ve işçiler arasındaki bağın da zayıflığına işaret ediyor.

“Kazanım tüm belediye işçilerinin olur”

Ben Adana Seyhan Belediyesi işçisiyim. Geçen ay biz de toplu sözleşme sürecini yaşadık. Kötü bir sözleşme imzalandı. Ama süreçten birçok şeyi de öğrenmiş olduk. İlk sözleşmemizdi ve sonucu kötü bitmiş olsa da bu bizim için kimlerin ne dediğini kimin ne demediğini, bir anda nasıl satışa geldiğimizi anlamamız açısından önemli şeyler ortaya çıkardı. Bugünlerde Maltepe Belediyesi işçileri de toplu sözleşme sürecinde anlaşma olmayınca greve çıktılar. Maltepe Belediyesi çalışanlarının emeklerinin, ekmeklerinin peşinde vermiş oldukları haklı mücadelede sonuna kadar yanlarında olduğumuzu söylemek istiyorum. Göstermiş oldukları cesaretin tüm belediye çalışanlarına örnek olacağını da temenni ediyorum. Grevin başarı ile sonuçlanmasını diğer belediye işçileri de ister. Çünkü Maltepe işçilerinin kazanımı yarın bizlerin de örnek alacağı bir kazanım olacak ve bizlere de yol gösterecektir. Grevdeki bütün işçi arkadaşlara kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Seyhan Belediyesinden bir işçi

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz