Belçika’da Covid-19 bahanesiyle yüzde 0.4’lük zam teklif eden patronlara karşı işçiler greve çıktı, imalat sektörü durma noktasına geldi

29 Mart Pazartesi günü, Belçika’nın dört bir yanındaki özel sektör çalışanları, ortalama ücret artışlarının yüzde 0,4’ü aşmasını engelleyen bir yasaya karşı bir günlük genel greve katıldı.

İmalat, metalürji, ulaşım, eğitim, sağlık hizmetleri gibi çeşitli sektörlerden işçilerin katıldığı grev, Belçika Genel İşçi Federasyonu (FGTB / ABVV) ve Hristiyan Sendikalar Konfederasyonu (CSC / ACV) dahil olmak üzere büyük sendikaların çağrısıyla yapıldı.

Grev, kilit sektörlerdeki sözleşme görüşmelerinde patronların ücretleri artırmak istememesi nedeniyle başladı. Hükümet ve patronlar, önümüzdeki 2 yıl için % 0,4’lük zam teklif ediyor. İşçiler ise bu rakamı komik buluyor ve sağlık çalışanları başta olmak üzere ücret zammının yanı sıra 65 olan resmi emeklilik yaşının 58’e düşürülmesini istiyorlar. Sendikalar da, covid-19 bahanesiyle ücretlere zam yapmayan patronların bu süreçte borsada kârlarını önemli oranda artırdıklarını söylüyorlar.

Grevden 10 teknoloji şirketinden 7’sini etkilendi, imalat sektörü durma noktasına geldi

RTBF’de yer alan haberde, grevin birden fazla şehirdeki toplu taşımayı ve 10 teknoloji şirketinden 7’sini etkilediğini bildirildi. FGTB sendikası, Wallonia’daki imalat endüstrisinin “neredeyse durma noktasında” olduğunu açıkladı. CSC ve FGTB sendikaları tarafından yapılan grev çağrısına 3 milyon işçi greve katıldı.

Belçika’da, 1996’da kabul edilen ve ülkedeki ücretlerde herhangi bir gerçek artışı engelleyen Ücret Standartları Yasası var ve işçiler aynı zamanda bunun da değiştirilmesini istiyorlar. Araştırmalara göre ücretlerdeki durgunluk nedeni ile son 5 yılda Belçika’daki her işçi minimum 1.456 euro kaybetti ve 40 milyar euroluk ücret patronların cebinde kayboldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz