Bel Karper işçileri: “Biz kelle koltukta çalıştık, fabrika rekor kırdı”

Çorlu’da bulunan Bel Karper’de çalışan işçiler, sendikalaştıkları için ücretsiz izne gönderilen ve direnişe geçen arkadaşları için dayanışma kahvaltısı düzenledi

Bel Karper’de Tekgıda-İş’in yetki belgesinin gelmesi üzerine TİS görüşmelerine yanaşmayan patron sendika baştemsilcisini Kod 29’dan işten atmış, 12 işçiyi de ücretsiz izne çıkarmıştı. İşçilerin direnişi devam ederken fabrikada çalışan arkadaşları, direnen işçilerle dayanışma kahvaltısı düzenledi. Evlerinde hazırladıkları kahvaltılıkları fabrika önüne getiren işçiler “Fabrika ilk defa cuma ve cumartesi iş olmadığını söyleyerek çalışma olmayacağını söyledi. Amaç bizleri birbirimizden uzaklaştırarak sendika ile ilişkimizi soğutmaktı. Ama arkadaşlarımız direnişlerine devam ediyorlardı. Bu direniş hepimizin olduğu için bizler de evde duramazdık. Kahvaltımızı direnişteki arkadaşlarımız ile birlikte yapalım dedik. Hem direnen arkadaşlara moral olur hem de direnişin tatili olmadığını, birliğimizin her geçen gün daha da arttığını fabrika yönetimine göstermek için böyle bir kahvaltı organizasyonu yaptık” dedi.

“İkramiyeler iç edildi, baskılar arttı”

Evrensel’e konuşan işçiler önceden sosyal hakları ile birlikte üç ikramiyelerinin olduğunu, ücretlerinin de diğer fabrikalara göre dahi iyi olduğunu dile getirerek, “Fabrika Fransızlara satıldıktan sonra her şey değişmeye başladı. Zaman içinde sosyal haklar kaldırıldı, ikramiyeler maaşlara eklendi. Şimdi işçinin yüzde 70’i asgari ücrete çalışıyor. 15-20 senelik işçiler asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyor. Yani ikramiye ve sosyal haklarımız iç edildi” dedi. Başka bir kadın işçi ise “İçeride baskılar, hakaretler arttı. Adam kayırmacılık yapılıp huzur bozuldu. Biz de buna karşı Tekgıda-İş’te örgütlendik. Ama bunlar toplu sözleşme görüşmelerine bile gelmiyorlar. Onlar biz cayarız diye bekliyorlar. İşçi atarak gözümüzü korkutmak istiyorlar. Ama bu koşullarda biz asla vazgeçmeyiz” diye konuştu. Başka bir işçi de “Ocak ayında yapılması gereken zamlar dahi yapılmadı. Hiçbir açıklama yapılmıyor. Bizi cezalandırmak istiyorlar ama biz yılmayacağız. Mücadele edip toplu sözleşme yapacağız” dedi.

“Biz kelle koltukta çalıştık, fabrika rekor kırdı”

Pandemi süresince birçok sektörde durgunluk yaşanırken eritme peynir yapılan Bel Karper hiç ara vermediği gibi üretim rekorları kırdı. Bu sürede işçiler ise kelle koltukta daha uzun sürelerde çalışmak zorunda kaldı. 17 yıldır burada olduğunu ve 3 bin 300 lira ücret aldığını söyleyen bir işçi “Fabrikada 7-8 arkadaşımıza kovid-19 virüsü bulaştı. Birçok arkadaşımız karantinaya ayrıldı. Biz hep kelle koltukta çalıştık. Ama Bel Karper sürekli üretim rekorları kırdı. Aslında bu rekorları biz kırdık, hakkımızı istiyoruz” dedi. Geçen sene 485 saat fazla mesai yaptığını belirten kadın işçi “Hem üretim arttı hem de salgından dolayı işe gelemeyen arkadaşların yerine çalıştık. Günde 12 saat çalıştık” ifadelerini kullandı.

“Salgın bütün hayatımızı olumsuz etkiledi”

Pandemi süresince çalışma koşullarının kadın işçileri daha çok etkilediği görünüyor. “Tempolu ve mesaili çalışma bizi daha çok yoruyordu. Bazen ayakta duracak halimiz kalmıyordu. Bir de bunu üzerine ev işlerini de yapıyoruz” diyen kadın işçi şöyle devam etti: “İki çocuğum var. Eşim de çalışıyor. Vardiyalara göre çocuklara bakıyorduk. Ama pandemide çok zorlandık. Okula giden çocuğumun derslere ilgisi azaldı. Biz de yeterince ilgilenemiyoruz. Salgın bütün hayatımızı olumsuz etkiledi.”

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz