Bekaert işçisi grev yasağını tanımadı

Saray Rejimi, anayasaya rağmen Bekaert grevini erteleme (yasaklama) kararı aldı. Yasağı tanımayan işçiler büyük coşku ve moralle greve çıktı. İşçilerin grevi kararlılıkla devam ediyor.

Saraylı Cumhurbaşkanı Erdoğan, “milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle Bekaert fabrikasındaki grevi 60 gün erteledi. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, grevin fiili olarak yasaklanması anlamına gelen kararı tanımayarak büyük bir coşku ve moralle greve çıktı.

Anayasa Mahkemesi, daha önce aynı sendikanın grev kararının ertelenmesini, Anayasal bir hak olan grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılması fiilen anlamsız hale gelmiştir” değerlendirmesiyle anayasaya aykırı bulmuştu.

Bekaert, otomobil lastikleri için iç çelik tel üreten Belçika merkezli bir şirket. Kocaeli bölgesinde iki fabrikası var. Kocaeli Alikahya’daki fabrikada DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Kocaeli Kartepe’deki fabrikada Hak-İş’e bağlı Öz Çelik İş sendikası yetkili. İki fabrikada toplam 1000 dolayında işçi çalışıyor.

Serdaroğlu: “Kararı dikkate almayacağız!”

Fabrika önünde grevdeki işçilere seslenen Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, kararın erteleme değil yasaklama olduğunu belirterek, “Sermaye lehine karar veriyorlar. Biz o yasağı sizin başınıza çalıyoruz… Size Anayasayı çiğneme hakkını kim veriyor. Kararı dikkate almayacağız. Gerisini işveren ve hükümet düşünsün” diye konuştu.

Gerçek enflasyon oranının yüzde 150’den fazla olduğunu belirten Serdaroğlu, buna karşın kendilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde ilk 6 için yüzde 130 zam istediklerini, işverenin yüzde 50 zam dayatmasında ısrar etmesi nedeniyle grevin kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

Öz Çelik İş grev kırıcılığı yapıyor

Şirket kapasitesinin işçiler sayesinde sürekli büyüdüğüne dikkat çeken Serdaroğlu, kendileriyle aynı gün greve kararı almalarına rağmen, yasaklama sonrası işçileri fabrikaya sokan Özçelik-İş’in saray ve patron yanlısı tutumunu da teşhir etti.

Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından grev pankartı fabrikanın girişine asıldı. Grev çadırı kuran işçiler hep birlikte sloganlar eşliğinde grev halayı çekerken, Öz Çelik-İş’in örgütlü olduğu Kartepe’deki fabrikada ise işçilerin greve gitmeyerek işbaşı yaptığı öğrenildi.

Yaşasın sınıf dayanışması!

Birleşik Metal İş üyesi işçilerin grevi kararlılıkla devam ederken, grevle dayanışma da büyüyor. İstanbul, Kocaeli, Gebze bölgesindeki emek güçlerinin destek ziyaretleri sürerken Birleşik Metal İş’in örgütlü olduğu tüm fabrikalarda Bekaert grevi eylemlerle selamlanıyor.

Biz de İşçi Gazetesi olarak haklarına, onurlarına, çocuklarının geleceğine sahip çıkan Bekaert grevcilerini ve tüm direnen sınıf kardeşlerimizi selamlıyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz