Bekaert grevcileri yasak tanımadı, kazandı!

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Saray Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasakladığı Bekaert grevinin başarıyla sona erdiğini açıkladı. Varılan anlaşmaya göre, işçiler ilk 6 aylık dönem için yüzde 84,83 oranında zam alacak.

Birleşik Metal-İş sendikası, Kocaeli’nde 18 gündür devam eden Bekaert grevinin 30 Aralık’ta gece yarısı varılan anlaşmayla kazanımla sona erdiğini duyurdu. Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada; “Bu grev, esas olarak mali sonuçları üzerinden değil, Türkiye işçi sınıfı tarihindeki önemli yeri ile anılacaktır. Grev yasağına karşı yapılan bu şanlı grevle sendikal mücadelede artık yeni bir sayfa açılmıştır. Bekaert grevimiz sonrası artık grev yasakları tarihin çöp sepetine atılmıştır” denildi.

Sendikanın açıkladığı anlaşmaya dair diğer bilgiler şöyle:

Bekaert grevimiz başarıyla sona erdi. 13 Aralık 2022 günü başlayan grevimiz, 18. günün ardından, bugün saat 23:00’te yapılan anlaşma ile sona erdi. Anlaşma öncesi, gelinen aşama hakkında işçilere bilgi verildi, işçilerin onay vermesi üzerine grev sona erdirildi ve anlaşma tutanağı imzalandı.

Ücret zammı olarak, ilk 6 aylık dönem için işveren yüzde 50 oranında artış önermişti ve bu oranın işçiler tarafından kabul görmemesi üzerine başlayan grevimiz sonrası, ilk 6 aylık dönem için yüzde 84,83 oranında zam alındı. Diğer 6 aylık dönemlerde ise enflasyon artı 2 artı 2 puan şeklinde zam uygulanacak. Sosyal haklarda ise ilk yıl için yüzde 100 oranında artış elde edildi. Grev nedeniyle ücretlerde bir kesinti yapılmayacak.”

Artık grev yasakları tarihin çöp sepetine atılmıştır’

Saray Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” gerekçesiyle grevi erteleme (yasaklama) kararına rağmen geri adım atılmadığına vurgu yapılan açıklama söyle sürdürüldü:

Bilindiği üzere, grev kararımız milli güvenlik gerekçesiyle ‘erteleme’ adı altında yasaklanmıştı. Birleşik Metal-İş üyesi Bekaert işçileri, Anayasa’dan doğan haklarını kullanarak grev yasağını tanımadılar ve 18 gün boyunca şanlı bir direniş gerçekleştirdiler. Bekaert grevimiz ile işçiler önemli kazanımlar elde ettiler. Ancak bu grev, esas olarak mali sonuçları üzerinden değil, Türkiye işçi sınıfı tarihindeki önemli yeri ile anılacaktır. Grev yasağına karşı yapılan bu şanlı grevle sendikal mücadelede artık yeni bir sayfa açılmıştır. Bekaert grevimiz sonrası artık grev yasakları tarihin çöp sepetine atılmıştır.

Grevimizin başarıyla sonuçlanmasını sağlayan başta Bekaert işçileri olmak üzere, grevimize destek ziyaretlerinde bulunan, dayanışma içinde işçi sınıfının yanında olan, önemli moral destek sunan tüm dostlarımıza dayanışmaları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Bu başarı, aynı zamanda dayanışmanın, birlikte mücadelenin başarısıdır. Bekaert grevi, tüm işçi sınıfına hayırlı olsun.”