Bayrampaşa Belediyesinden Kod-29’la atılan işçiler isyan etti

AKP yönetimindeki Bayrampaşa Belediyesi bünyesinde çalışan ve Kod-29 gerekçe gösterilerek işten atılan işçiler bir kez daha eylem yaparak haklarını ve işe iadelerini istedi.

Bayrampaşa Belediyesi önünde toplanan işçiler, 2018 yılında imzalanan sözleşmedeki haklarını istedi, Kod-29 ile işten atılan işçilerin işe iadelerini talep etti.

KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan sözleşmeyle 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen Bayrampaşa Belediyesi işçileri, 2018 yılında belediye yönetimi ve belediye şirketi BAYPAŞ ile asgari ücretin yüzde 35 üzerinde bir sözleşmeye imzalanmış olmasına rağmen en az 30 aydır haklarını alamıyor. Belediye önünde toplanan işçiler hakkını isteyen arkadaşlarının teker teker işten atıldığını söyledi. Bayrampaşa Belediyesi önündeki eyleme İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu ve Genel-İş üyesi belediye işçileri de destek verdi.

Sendika işçilerin değil belediye yönetiminin arkasında durdu

Yeni toplu sözleşme dayatmasına karşı çıktığı ve 2018 yılında imzalanan sözleşmenin uygulanmasını istediği için Kod-29 ile işten atılan Hizmet-İş Sendikası 4 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi İzzettin Akan, “Belediye bize asgari ücretin altında bir sözleşme sundu, biz de bunu kabul etmedik ve hukuki yollara başvurduk. Bununla birlikte baskı ve mobbing başladı. Dayatılan sözleşmeyi imzalamayan işçilere yevmiye cezası kesildi. En son da işçiler işten atılmaya başlandı” dedi.

Kod-29 ile sadece benim değil çocuğumun da hakkına girdiler

Arkadaşları aleyhinde şahitlik yapmayan işçilerin cezalandırıldığını söyleyen Akan, “Maalesef bu süreçte sendikayı arkamızda görmedik. Sendika, belediye yönetiminin arkasında durdu, işçilerin arkasında durmadı. Sanki sendika işçilerden değil de belediye yönetiminden para alıyor. Ben sendika temsilcisiyim, Kod-29 ile işten atılmış olmak zoruma gitti” diye konuştu.

12 yaşındaki çocuğuyla belediye önüne gelen Akan, “Kod-29 ile sadece benim değil şu çocuğun da hakkına girdiler. Biz hırsızlık yapmadık, kimsenin malına göz dikmedik. 25 senedir belediyeyi yöneten onlar, ne yaptıysa onlar yaptı, biz emeğimizin karşılığını istedik. Yeri geldiğinde müslümanlıktan söz ederler, ramazan yaklaşmışken iki işçiyi tazminatsız işten attılar” dedi.

Hakkımızı istediğimiz için işten attılar

Kod-29 ile işten atılan temizlik işçisi Mehmet Aydoğdu, “Bunların hiçbirini hak etmedik. 20 sene ben buraya emek verdim, bu muydu karşılığı? 16-17 sene gece çalıştım, bugün hakkımızı istediğimiz için işten attılar” dedi.

Önceden şoför olarak çalışan Aydoğdu, 1 hafta önce süpürgeye çekildiğini söyleyerek “Süpürgede adam atmak kolay, kamyonlarda takip cihazı var, işe gelmedi diyemezler ama süpürgede böyle bir şey yok. 4 tane yalancı şahit, sonra kapının önü” ifadelerini kullandı.

Raporlar hariç işe gelmediği günün olmadığını söyleyen Aydoğdu 4 gün işe gelmediği gerekçesiyle işten atıldığını ifade ederek “Önceden çöpten ekmek topluyorduk şimdi ne yapacağız! Hak aramak suçsa hepimizi çıkarsınlar, gözleri aldığımız 2 bin 800 lirada ise gelsinler onu da onlara verelim” dedi.

Eylemlere devam edeceklerini söyleyen Akan, “Yeter diyoruz artık buna, evde ekmek bekleyen çocuklarımız var. 2 bin 800 liraya geçinmeye çalışıyorduk. Aileme ya da bana bir şey olduğu zaman Belediye Başkanı Atilla Aydıner mesuldür. Biz bu işin peşini bırakmayacağız, 1 ay değil 5 ay sürse yine de bırakmayacağız! Onlar koltuklarında rahat edemeyecek” dedi. Akan ayrıca 6 Nisan salı günü şantiye önünde yapılacak eyleme çağrı yaptı.

Kaynakevrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz