Bayrampaşa Belediyesi işçileri dayatılan sefalet sözleşmesine karşı eylem yaptı

Bayrampaşa Belediyesi önünde toplanan işçiler, yönetimin dayattığı asgari ücret düzeyindeki yeni toplu sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyurdular.

Bayrampaşa Belediyesi önünde toplanan işçiler en az 30 aydır uygulanmayan toplu sözleşmelerinin uygulanmasını istedi. Belediyenin yönetiminin dayattığı asgari ücret düzeyindeki yeni toplu sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyurdular.

KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan sözleşmeyle 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen Bayrampaşa Belediyesi işçileri, 2018 yılında belediye yönetimi ve belediye şirketi BAYPAŞ ile asgari ücretin yüzde 35 üzerinde ücret alacakları sözleşmeye imza attılar ancak en az 30 aydır bu sözleşmeye uyulmuyor. İşçiler, belediye binası önünde eylem yaparak sözleşmeye uyulmasını istediler.

İşyeri temsilcisi kod-29 ile işten atıldı

Yeni toplu sözleşme dayatmasına karşı çıktığı ve başta imzalanan sözleşmenin uygulanmasını istediği için Kod-29 ile işten atılan Hizmet-İş Sendikası 4 No’lu Şube işyeri temsilcisi İzzettin Akan, “Belediye bize asgari ücretin altında bir sözleşme sundu biz de bunu kabul etmedik ve hukuki yollara başvurduk. Bununla birlikte baskı ve mobbing başladı. Dayatılan sözleşmeyi imzalamayan işçilere yevmiye cezası kesildi. En son da işçiler işten atılmaya başlandı. Biz fakiriz biz garibanız ama uysal koyun değiliz” dedi.

İşçilerin aleyhinde şahitlik yapmayan işçilerin cezalandırıldığını söyleyen Akan, “Maalesef bu süreçte sendikayı arkamızda görmedik. Sendika belediye yönetiminin arkasında durdu işçilerin arkasında durmadı. Sanki sendika işçilerden değil de belediye yönetiminden para alıyor. Ben sendika temsilcisiyim Kod-29 ile işten atılmış olmak zoruma gitti” diye konuştu.

30 aydır sözleşme uygulanmıyor

İşçilerin avukatı Ahmet Baran Çelik, “KHK ile kadroya geçirilen işçilerin YHK tarafından bağıtlanan sözleşmesi 2018 yılında sonlanınca dönemin şartlarına göre iyi denebilecek bir sözleşme imzalanmıştı. O sözleşmeye göre işçiler asgari ücretin yüzde 35 üzerinde bir ücret alacaktı ancak 2 yıldır bu ücretler ödenmiyor. Belediye yönetimi ve belediye şirketi ilk sözleşmeyi tanımayarak asgari ücret düzeyinde yeni bir sözleşme imzalamak istiyor. Bu sözleşmeyi dayatırken işçiler birçok baskıya maruz kalıyor. İşçilere, ‘Bunları imzalamazsanız işten atılırsınız. Daha ağır işlerde çalışırsınız’ denilerek işçiler yıldırılmaya çalışılıyor” dedi.

Dava sürecinin devam ettiğini söyleyen Çelik, “Belediye kendi sözleşmesine uymuyor maalesef ve işçileri mağdur ediyor. Bugün asgari ücret alıyor bu işçiler. 30 aydır işçilerin ücretleri sözleşmeye rağmen asgari ücret üzerinden ödeniyor” diye konuştu.

Sendika arkamızda durmadı

AKP’li Bayrampaşa Belediyesi’nde Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’nın tutumunu eleştiren belediye işçisi, “Sendika şu ana kadar hiçbir zaman arkamızda durmadı. Söyledikleri ile yaptıkları birbirine uymuyor. Yönetimin arkasındaymış gibi duruyorlar. Sendika aidat almasını biliyorsa bizim yanımızda niye durmuyor. Eğer bizi savunayacaksa işçi kendi başının çaresine bakacaksa aidat almasınlar feshedilsin sendika” dedi.

Her şey dahil 3 bin 300 lira aldıklarını söyleyen işçi, “Maltepe ve Kadıköy baz alınsın. Cumhurbaşkanı bize kadrolu diyor, kadroluyla alakamız yok” diye konuştu.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz