Barutçu Tekstil işçileri: “Sendika hakkımız engellenemez”

Bursa’da bulunan Barutçu Tekstil’de sendikal faaliyetten dolayı işten atılan kadın işçiler direnişlerinin 82. gününde fabrika önünde açıklama yaptı.

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Öz İplik İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yürüttüğü Barutçu Tekstil fabrikasında geçtiğimiz ekim ayında 4 kadın işçi sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atıldı.

İşçiler, sendikaları öncülüğünde fabrika önünde direnişlerini sürdürürken 29 Aralık’ta 5 kadın işçi daha sendikal faaliyet sebebiyle işten çıkarıldı. Bu işçiler de fabrika önündeki direnişe katıldılar.

Sendika yönetimi ve Barutçu patronu arasında bu hafta yapılan görüşmede patron işçileri istediği gibi işten çıkarabileceğini söyleyerek sendika yönetimine “Elinizden ne geliyorsa yapın” diyerek yasa-hukuk tanımadığını itiraf etti.

Patronun pervasızlığına tepki gösteren sendika ve işçiler; sendikal hakların tanınmaması, fabrikadaki mobbing ve tacize son verilmesi talebiyle direnişin 82. gününde fabrika önünde basın açıklaması yapıldı.

Eyleme; Tüm Emeklilerin Sendikası, İşçi Gazetesi, Halkevleri, KESK, DİSK Emekli-Sen, DİSK Enerji-Sen, Kadın İşçi, Emek ve Adalet Platformu, Eğitim-Sen, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, Artvin Sanat Kültür Ve Sosyal Dayanışma Derneği (ASDER), Bursa Su Kolektifi, Bursa Çevre Platformu, Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Sol Parti, Toplumsal Araştırmalar Kültür Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), Ekmek ve Gül, ve CHP katılarak direnişe desteklerini sundu.

Birlikte daha güçlüyüz” pankartının açıldığı açıklamada “Sendika hakkımız engellenemez”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

Basın açıklamasından önce Barutçu patronu fabrika önüne araçları çekerek eylem alanını kapatmaya çalıştı. İşçiler, “Araçları çekmezseniz basın açıklaması yapmayacağız. Burada durmaya devam edeceğiz” diyerek araçlardaki kumaşlara sendikanın flamasını astı. Barutçu patronu, işçilerin kararlı duruşları sayesinde araçları çekmek zorunda kaldı.

Sendikalaşmayı engellemek suçtur”

Basın açıklamasını Öz İplik İş Sendikası Bursa İl Başkanı Ekrem Saraçoğlu okudu. Saraçoğlu, Barutçu Tekstil patronunun hukuk tanımaz tavrı ve anayasayı ihlal etme girişimini engellemek için, işçilerin sendikalaşma mücadelesi için 81 gündür direnişte olduklarını ifade etti. İşçilerin sendikal hak ve özgürlüklerinin engellendiğini belirten Saraçoğlu, “Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Barutçu Tekstil Tic. San. A.Ş. yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor” şeklinde konuştu.

Barutçu Tekstil’in Inditex, Zara, H&M gibi dünyaca ünlü markalara üretim yaptığını kaydeden Saraçoğlu, “Önemli markalara üretim yapan bir fabrika, sendikal özgürlüklere saygı göstermiyor. Söz konusu markaların davranış kurallarını da ihlal ediyor” dedi.

Barutçu patronuna seslenen Saraçoğlu şunları söyledi:

Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. Öz İplik İş’i tanıyın. Sendikamız Öz İplik İş, değişime, dönüşüme, gelişime köprü sendikadır. 45 yıllık birikimi olan bir sendikadır.

Öz İplik İş Sendikası olarak, çalışma barışının sağlanmasını istiyoruz. Üyesi olduğumuz küresel sendikadan ve küresel markalardan aldığımız destekle sürecin sonuna hızla yaklaşıyoruz. Bu sebeple işverenin inatçı ve baskıcı tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Sürecin diyalog ile tatlıya bağlanmasını diliyoruz.”

Eylem halaylarla sonlandırıldı.