Bakırköy Belediyesi “Eşit işe, eşit ücret” deyip ücretleri düşürdü

2018’den bu yana belediye şirketlerinin değişmesi ve Bakırköy Belediyesi yönetiminin açtığı yetki itiraz davaları gibi engellerle karşılaşan işçiler TİS haklarını istiyor

DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi (TİS) haklarını isterken belediye yönetimi “Eşit işe eşit ücret” diyerek yüksek ücret alan işçilerin ücretini düşürdü.

2018 yılında KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan sözleşmeyle 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen İstanbul Bakırköy Belediyesinde çalışan yaklaşık 1200 işçi bir türlü toplu sözleşme imzalayamıyor. 2018’den bu yana belediye şirketlerinin değişmesi ve Bakırköy Belediyesi yönetiminin açtığı yetki itiraz davaları gibi engellerle karşılaşan işçiler TİS haklarını istiyor.

TİS hakları için Özgürlük Meydanı’nda eylem yapan işçiler adına konuşan DİSK/Genel-İş Avrupa Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Adil Çiftçi, “Bakırköy Belediye yönetimi 2018 nisan ayından bu yana, BYUAŞ, MAKRİKÖY ve BAK-PER olarak şirket değişikliğine gitmiştir. Sendikamız ise her durumda yetki çoğunluğunu sağlayarak Çalışma Bakanlığından yetki tespiti almıştır. Belediye yönetimi alınan yetki tespitlerine itiraz ederek ve çeşitli bahanelerle işi uzatmaya çalışmıştır” dedi.

“Kazanılmış haklar geri alınamaz”

TİS imzalayamayan işçilerin bu süreçte çokça hak kaybı yaşadığını belirten Çiftçi, “Kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışma modeli devreye sokulmuştur. Bu da yetmezmiş gibi şimdi eşit işe eşit ücret adı altında birçok arkadaşımızın maaşları düşürülmüştür. Kazanılmış hak geri alınmaz ve maaşlarımızın düşürülmesi kabul edilemez bir durumdur. Asgari ücret 2 bin 825 lira olarak açıklanırken CHP’nin asgari ücreti diye bildiğimiz 3 bin 100 lira konuşulmaya başlanmıştır. Senenin başındayız ve zaman geçtikçe en alttaki maaşlara yapılan 275 lira zam önümüzdeki aylarda fazlasıyla vergiye gidecektir. Bütün bu olumsuzlar yaşanırken tekrar buradan söylüyoruz. Her şeyden önce sorunlarımızı masa başında çözmekten yanayız” diye konuştu.

Eylemler devam edecek

Taleplerinin karşılanmadığı durumda eylemlerin devam edeceğini söyleyen Çiftçi, “Biliyoruz ki bugünü için mücadele etmeyenin yarını için ne yaşayacağı belli değildir. Pandemi sürecinin ne kadar süreceği belli olmadığı gibi, kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışmanın sonu olmayacağı açık şekilde bellidir. Toplu iş sözleşmesinin olmaması ise tam bir kaostur. Çünkü kuralsız, güvencesiz ve taşeron çalışma devam etmektedir. Bu yaşanan olaylar sonucunda, tüm arkadaşlarımızın aynı çatı altında mücadelesi gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı, yüksek sesle haykırıyoruz. Toplu sözleşme hakkımız engellenemez. Maaşlarımız düşürülemez, kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışma istemiyoruz. Kuralsız ve toplu iş sözleşmesiz çalışmak istemiyoruz” dedi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz