Antep OSB’de işçi eylemleri dalga dalga yayılıyor

Antep OSB’de patronların düşük zam dayatmalarına karşı eylemler yayılıyor. Bir çok fabrikada harekete geçen işçiler eylem yaparak geçinebilecekleri bir zam oranı istediler. Şireci Tekstil işçileri anlaşmaya vararak işbaşı yaptı.

Harekete geçen fabrikalar diğer yerleri de etkiliyor. Organize Sanayindeki birçok fabrikada işçiler eylemlere hazırlanıyor. Zafer Tekstil, Melike Tekstil, Has Çuval, Şireci Tekstil fabrikalarının ardından Güler Çuval, Sevinçler Sağlık Ürünleri fabrikalarında çalışan işçiler de eylem başlattı. Yapılan zamların kayıplarını karşılamaktan uzak olduğunu belirten işçiler, mücadele etmekten başka çare kalmadığını söylüyorlar.

Kısa bir süre önce kuruluşunu tamamlayan ve bölgedeki işçi örgütlenmesinde aktif rol oynayan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası’nın (BİRTEK-SEN) paylaştığı verilere göre mücadelenin seyri özetle şöyle:

Güler Çuval: Sentetik çuval üretiminin yapıldığı fabrikada, işçiler verilen zammı kabul etmeyerek vardiya değişiminde toplandı. Verilecek zammın yetersiz olduğunu söyleyen işçiler, sorumluluğunu üstlendikleri makine sayısının azaltılmasını, ücretlerinin en az 5.200 liraya çıkartılmasını istiyor.

Sevinçler Sağlık Ürünleri: İşçiler patronun asgari ücret dayatmasına karşı fabrika önünde bekleyişini sürdürüyor. Görüştüğümüz bir işçi, “Şu anda beklemedeyiz. Bize size zaten zam yaptık diyorlar. Oysa yaptıkları asgari ücret vermek. İşine gelen çalışsın gelmeyen çalışmasın diyorlar. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

Kartal Halı: İşçiler verilen zammı kabul etmeyerek vardiya değişimi sırasında içeri girmedi. Fabrika önünde toplanan iki vardiyanın işçileri toplantı yapıp nasıl bir yol izleyeceklerini tartıştı.

Zafer Tekstil: İşçiler, vardiya giriş çıkışlarında toplanarak verilen 4.840 liralık ücreti kabul etmeyeceklerini, maaşın en az 5.500 lira olmasını istediler. İşçilerin kararlılığı üzerine geri adım atan şirket yönetimi bir hafta süre istedi.

Melike Tekstil: Şirket yönetimini verdiği net 5.200 liraya tekabül eden yüzde 50 zam oranını kabul etmeyen işçiler iş bıraktı. İşçiler en az 6.000 TL net ücret istiyor. Patronun talepleri değerlendirmek için iki günlük süre istemesi üzerine işbaşı yapan işçiler, talepleri kabul edilmezse tekrar iş bırakacaklar.

Şireci Tekstil: Antep Organize Sanayi Bölgesinin en büyük şirketlerinin başında gelen Şireci Tekstil’de başlayan direniş varılan anlaşma üzerine sonlandırıldı. İşçiler işbaşı yaptı.

Şirket yönetimi, 2021 yılında AGİ dahil 3.550 lira maaş alan işçilere, 2022 yılı için 5.000 lira maaş ve 300 lira devam primi önermişti. Devam priminin istismar edildiğini söyleyerek prime karşı çıkan işçiler ise zam oranının artmasını istemişti. Fabrikanın verdiği zammı kabul etmeyen işçiler, fabrika önünde eyleme başlamıştı.

İşçilerin bekleyişi sürerken fabrika yönetiminden 5.300 lira zam teklifi geldi. Teklifi kabul eden işçiler işbaşı yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz