Amazon, işçilerinin örgütlenmesini engellemek için günde 3 bin dolar ödüyor: İşçiler boykot çağrısı yapıyor

 

ABD’nin Alabama eyaletine bağlı Bessemer kentinde Amazon şirketinin bir deposunda çalışan 5 bin 800 işçi, katıldıkları oylamayla sendikal mücadeleye hazırlanırken müşterilere de boykot çağrısı yapıyor.

Boykot kampanyasının destekçisi sendika, “Amazon en agresif sendika karşıtlığını savunuyor. Sendika karşıtı danışmanlık şirketlerine günde 3 bin dolar ödeme yapıyor” diyor.

BirGün’ün haberine göre; 29 Mart’ta sona erecek oylamada sendika üyeliğini onaylayanların çoğunluğu elde etmesi halinde işçiler Perakende Toptan Satış ve Çok Katlı Mağazalar Birliği’ne üye olarak sendikaya örgütlenen ilk Amazon işçileri olacak. Amazon yönetimi ise sendikalarla mücadele eden hukuk firması Jackson Lewis’in desteğiyle sendika karşıtı kampanyaya yüksek meblağlar harcıyor. İşçilerin bir kısmı sendika karşıtı toplantılara katılmaya zorlanıyor ve işçilere her gün çok sayıda sendika karşıtı kısa mesajlar gönderiliyor. Şirket görevlilerinin çalışanlara, “İhtiyacınız olan her şeye ücretsiz olarak sahipken neden bir sendikanız olsun ve sendika aidatı ödeyin” şeklinde ikna girişiminde bulunması tepki görüyor.

İşçilere tehdit

Amazon depo işçileri saati 15 doların altında, günde 10 saat yeterli bir öğle yemeği molası veremeden çalışıyor. Güvensiz çalışma koşulları onlarca işçinin ömür boyu kalıcı sakatlığa neden olacak şekilde yaralanmasına yol açtı. 2013’ten beri Amazon tesislerinde 19 işçi hayatını kaybetti. Covid-19 önlemlerinin yetersizliği nedeniyle birçok çalışan sağlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Sendika ise depo işçileri için haftada 40 saatlik çalışma öneriyor ve mesai ücretleri ödemesinin yasal hak olduğunu hatırlatıyor. Amazon şirketi ise işçileri “Yalnızca Amazon saatler, ücretler ve sosyal haklar konusunda taahhütte bulunabilir. Toplu pazarlık ile daha azını elde edebilirsiniz” şeklinde tehdit ediyor.

Adil bir maaş talebi

New York’ta Amazon Prime’ın teslimat kamyonlarında sürücülük yapan 22 yaşındaki Michael, günde ortalama 150 noktada sipariş teslimi yapıyor. Bir günde 172 noktaya vararak rekor kıran Michael, normal şartlar altında aynı işi yapan diğer sürücülerin günde maksimum 125 noktada durduğunu belirtiyor. Kadrolu değil sözleşmeli çalışan Michael, World Socialist Web Site’a yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Bizi tek kullanımlık olarak görüyorlar. Bu sisteme inancım yok. Biz tüm işi yapan insanlarız. Tüm parayı milyarderlerin elinde tutması doğru değil. Adil bir maaşı ve yaşam biçimini hak ediyoruz.”

Cezasız kalmayacak

Amazon şirketi yalnızca işçilere dayattığı insanlık dışı koşullarla değil karbon salımını tetikleyen adımlarıyla da çevre tahribatına yol açtığı için de tepki nedeni. 35 ülkeden 400’ü aşkın milletvekili şirketin söz konusu ihlallerine karşı “Amazon’a ödetme vakti” başlıklı bir kampanya yürütüyor. ABD’li dilbilimci ve aktivist Noam Chomsky, Yunanistan’ın eski solcu bakanı Yanis Varufakis ve ABD’de Demokrat Partili Senatör Bernie Sanders gibi isimlerin yer aldığı İlerici Enternasyonal’in öncülüğünde aralık ayında başlatılan kampanyada “Amazon’un cezasız kalma günlerinin sona erdiği” vurgusu öne çıkıyor. Geçen ay CEO’luk görevini bırakan Jeff Bezos’a hitaben yazılan mektupta, “İşçiler tehlikeli çalışma koşullarına maruz kalıyor, maaşlarında çok az artış oluyor veya hiç olmuyor. Şirketin egemen bir konuma yükselişi, çevre için olağanüstü maliyetleri de beraberinde getiriyor. Amazon’a ödetmek için söz veriyoruz. Kendi yasama organlarımızda harekete geçmeye hazırız” deniliyor.

VIAYolculuk
KaynakBirGün

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz