Amana Foods’ta sendikalaşan bir işçi işten atıldı, 32 işçi ücretsiz izne çıkarıldı

Amana Foods fabrikasında sendikanın yetki başvurusunun ardından 1 işçi işten atıldı, 32 işçi ücretsiz izne gönderildi. Fabrika önünde açıklama yapan işçiler yaşadıkları baskıları anlattı.

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde kurulu Amana Foods fabrikasında örgütlenme faaliyeti yürüten Türk-İş’e bağlı Koop-İş sendikasının yetki başvurusunda bulunmasının ardından patron bir işçiyi işten çıkardı, 32 işçiyi ücretsiz izine çıkardı.

Koop-İş Sendikası, Amana Foods önünde ücretsiz izine çıkarılan işçilerle birlikte açıklama yaptı. Sendikadan örgütlenen ve ücretsiz izne çıkarılan işçiler arasından mülteci işçiler de yer alıyor. Tek Gıda-İş Gebze Şubesi, Türk Metal Gebze/Dilovası Şubesi, Türk Metal Gebze 1 No’lu Şubesi, DİSK/Gıda-İş, Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, direnişte olan CPS işçileri ve Baldur grevcileri de dayanışma için açıklamaya katıldı.

Sendikanın örgütlenme sürecine ve patronun tutumuna dair bilgi veren Koop-İş İstanbul Şube Başkanı Aziz Hacısalihoğlu, “Sendikamız Koop-İş şu anda önünde bulunduğu Amana Foods Gıda’da örgütlenmiş ve 17.12.2020 tarihli yazısıyla çoğunluk tespitini almıştır. İşveren tespite itiraz etmiştir. Koop-İş Sendikası olarak diyalogla bu işin çözülmesi için işverenle bu binada 27.01.2021 tarihinde bir görüşme gerçekleştirdik. Diyaloğun sürdürülmesi kararını aldık. Ancak daha iki gün geçmeden işveren öncü arkadaşlarımızı çeşitli bahanelerle işten atmıştır” dedi.

İşten atılan işçilerle ilgili işe iade davası için yasal süreci başlattıklarını belirten Hacısalihoğlu, “Fakat daha sonra işveren, pandemi sürecini de bahane ederek ve özellikle üyelerimizi ücretsiz izine çıkarmıştır. Tüm iyi niyet ve diyaloglarımıza karşı işverenin bu sendikası karşıtı tutumunu protesto etmek ve bu davranışından vazgeçmesini dile getirmek için burdayız” diye konuştu.

“ÜCRETSİZ İZİNLE YILDIRMAK İSTİYORLAR”

Amana Foods işçileri ise işverenin sendikadan istifa etmesi için işçilere baskı yaptığını ve tehdit ettiğini, ücretsiz izinlerin ardından kalan işçilerin iş yükünün artığını ve bu nedenle bir iş kazası yaşandığını aktardı: “Görülen o ki bizi ücretsiz izinler ile yıldırmak istiyorlar. Ücretsiz izinde olan arkadaşlarımız insan kaynaklarını aradığında alenen sendikadan istifa etmeleri söyleniyor. Kalan işçiler ile aynı tonda üretim yapmak istiyorlar. Üretimde normalde bir makinede operatör ile toplam 6 kişi çalışması gerekirken, ücretsiz izine çıkarılan arkadaşlardan sonra operatör ile toplam 4 kişiye bu işi yaptırmaya çalışıyorlar. Ek olarak içeride çalışan arkadaşlardan çalışma alanlarında değişiklik yapılmaya başlanıldı. Örneğin, operatör olmayan arkadaşlarımız makine başlarında çalışmaya zorladılar ve bir arkadaşımız iş kazası geçirdi. 10 gün rapor aldı. Geri döner dönmez ise ücretsiz izine çıkarıldı. Çalışan arkadaşlar içinde 1 gün dahi izin istemesi ardından ertesi hafta ücretsiz izine çıkarılan arkadaşlarımız da oldu ve çalışan arkadaşları alenen sendikadan istifa etmezler ise ücretsiz izine çıkarılacakları söylenerek tehdit ettiler.”

Gece mesaisinde tek başına çalışan bir işçi hakkında maske takmadığı gerekçesiyle tutanak tutan yöneticinin ve tutunağı onaylayan insan kaynaklarında görevli çalışanda da maske olmadığına dikkat çeken Amana Foos işçileri, “Arkadaşımız yöneticilere kendilerinin dahi maske takmadıklarını söyledi. Bu durumu söylemesi ardından arkadaşımızda ücretsiz izne çıkarıldı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin eksikliğini örtmek için bir kişiden iki insan gücü beklentileri oluyor. Robot kullanılması gerekirken robot kullanan arkadaşlar ücretsiz izinde olduklarından dolayı manuel çalışma yapılıyor. Ve üretime sepet yetişmediğinde hemen paketleme bölümüne psikolojik baskıya geçiliyor. Çalışma saatlerinde telefona bakmak yasaklanması dahi sendikanın yetki belgesinin ardından olan bir olay” dedi.

Fabrikada psikolojik baskıların arttığını belirten işçiler, “Ücretsiz izinlerin başlamasıyla 1 ay ücretsiz izinde kalan 3 arkadaşımız istifa ettiler çünkü bu insanlar evlerini geçindirmek zorundalar. Bu bahsettiklerimiz yapılan baskıların ufak bir kısmıdır. Bizi işten istifa edelim diye ellerinden gelen her türlü baskıyı uygulamaya devam edecekler. Amana Foods işçileri olarak biz elimizden geleni işverene örgütlü olduğumuzu gösteriyoruz. Basın açıklaması talebimiz ile işverene Amana Foods işçilerinin yalnız olmadığını göstermenizi, hissettirmenizi sizden rica ediyoruz.” diye konuştu.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz