Almanya’da Havalimanlarında Güvelik Çalışanları Grevde: Uçuşlar İptal

Almanya’da havalimanlarındaki güvenlik çalışanları, bugün Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası’nın (Ver.di) çağrısı ile ikinci kez uyarı grevi gerçekleştirdi. Ülke genelinde bir kez daha yüzlerce uçuş iptal oldu. Sendika, güvenlik çalışanlarının saat ücretine en az 1 euro zam talep ediyor.

Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası’nın (Ver.di) çağrısına uyan çalışanlar, ülke genelindeki 8 havalimanında bir günlük iş bırakma eylemi başlattı. İşçi sendikası Ver.di; Frankfurt, Berlin, Bremen, Hamburg, Hannover, Stuttgart, Düsseldorf ve Köln/Bonn havalimanlarında 22 Mart salı günü greve gidilmesi için çağrıda bulunmuştu.

Yüzlerce Uçuş İptal Edildi.

Ver.di tarafından yapılan açıklamada, güvenlik görevlilerinin ücretlerinin artırılmasına yönelik dördüncü tur görüşmelerde de bir anlaşmaya varılamadığı ve bu sebeple Berlin, Bremen, Hamburg, Hannover, Stuttgart, Düsseldorf, Köln/Bonn havalimanları ile ülkenin en büyük ve en işlek havalimanı olan Frankfurt havalimanında tam gün grev çağrısının yapıldığı belirtildi.

Frankfurt havalimanında salı sabahı planlanan 790 uçuştan 108’i iptal edildi. Hamburg çıkışlı 88 uçuşun tamamı, yolcuların güvenlik kontrolü yapılamadığı için iptal edildi. Düsseldorf havalimanı, 22 Mart’ta yapılması planlanan yaklaşık 260 uçuştan 140’ının grev yüzünden iptal edildiğini duyurdu. Köln/Bonn havalimanı da 123 uçuştan 73’ünü iptal etti.

Zam ve Eşit işe Eşit Ücret Talebi, Görüşmeler Devam Edecek.

Ver.di, işverenlerin önümüzdeki 12 ay boyunca yaklaşık 25 bin güvenlik çalışanının ücretlerini saat başına en az 1 euro artırmasını ve Almanya’nın farklı bölgelerindeki güvenlik çalışanlarının aynı ücreti almasını talep ediyor.

Almanya’ya sefer düzenleyen 100’ün üzerinde yerli ve yabancı hava yolu şirketini temsil eden BARIG tarafından yapılan açıklamada ise “Seyahatin gereksiz yere zahmetli bir şekilde yeniden düzenlenmesi veya çoğu durumda tamamen iptal edilmesi gerekiyor. Bu, hiçbir şekilde anlaşılır ve kabul edilebilir değildir. Sendikanın iş birlikçi olmayışı, havacılık endüstrisine ve genel olarak ekonomiye büyük zarar veriyor” denildi.

Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) de sendikanın taleplerinin toplamının yüzde 40’a varan ücret artışı anlamına geldiğini ve bu taleplerin “ütopik” olduğunu savundu.

Son birkaç hafta içinde Almanya genelinde bir çok havalimanında uyarı grevleri olmuştu. Ver.di ile BDLS arasındaki toplu pazarlık 24 Mart 2022’de Frankfurt’ta devam edecek. Ver.di sözcüsü, “İşverenlerin anlaşmazlığı sona erdirebilmemiz için adımlar atmasını bekliyoruz” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz