Alman demiryolu işçileri greve çıktı

Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile Alman Makinistler Sendikası (GDL) arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden bir anlaşmanın çıkmaması üzerine makinistler ikinci kez greve çıktı. Sendikanın çağrısıyla cuma gecesi yük trenlerinde başlayan grev, bugün sabah saatlerinden itibaren yolcu trenlerinde devam etti. Gece saat 02.00’de başlayan grev çarşamba saat 02.00’de sona erecek

Grevle birlikte bugün sabah saatlerinden itibaren birçok tren sefere çıkmadı. Bu nedenle ulaşımda önemli aksamalar meydana geldi. Alman Demiryolları grev nedeniyle şehirlerarası ulaşımda yüzde 25, şehirlere yakın bölgelerinde ise yüzde 40 aksadığını açıkladı.

Alman Demiryolları yönetimi grevin ikinci dalgasını engellemek için sendikanın talepleri arasında yer alan 2021 için “Korona Primi”ni vermeye hazır olduğunu açıkladı. Sendika 600 avro prim talep ederken, Alman Demiryolları bir miktar ifade etmedi. GDL Başkanı Claus Weselsky, somut bir teklif beklediklerini, yapılanan somut bir teklif olmadığını ifade etti.

Alman Demiryollarının sendikanın taleplerine olumlu yanıt vermemesi durumunda grevlerin daha sonra devam etmesi bekleniyor.

Zam teklifine yanıt yok

Alman Demiryolları pandemi koşullarını gerekçe göstererek, önce havaalanlarında olduğu gibi, 40 ay boyunca maaşlara zam yapılmamasını sendikaya dayattı. Ayrıca demiryollarında örgütlü en büyük sendika Demiryolları ve Ulaşım Sendikasının (EVG) kabul ettiği anlaşmayı üstlenmesini istedi. Yapılan pazarlıkların ardında Deutsche Bahn son olarak gelecek yıl için yüzde 1,5 ve Mart 2023’te ise yüzde 1,7 zam teklifinde bulundu.

Bu teklifi de yetersiz bulan GDL üyesi bulunan makinistler arasında grev oylaması yaptı ve makinistlerin yüzde 95’i grevden yana oy kullanınca grev de başlamış oldu.

Sendika, 28 ay geçerli olmasını talep ettiği anlaşma çerçevesinde ücretlere yüzde 3,2 zam ve 2021 için bir sefere mahsus 600 avro Kovid-19 primi talep ediyor.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz