Adıyaman’da faaliyetleri engellenen Teksif: Çalışanları hainlikle suçlamaya son verin

TEKSİF Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik, “Sendika üyesi olan çalışanları hainlikle suçlamaya son verin” açıklaması yaptı

Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikasının (Teksif Sen) verdiği bilgiye göre; Adıyaman’da Öztek Hazır Giyim ve ST Giyim’de örgütleme çalışması yaparken baskı ve tehditlere maruz kaldıkları belirtildi. Aynı zamanda işçilerin sendikaya üye olmaları halinde işyerlerini kapatmakla tehdit edildiği aktarıldı. Açıklama yapan TEKSİF Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik, “Sendika üyesi olan çalışanları hainlikle suçlamaya son verin. En büyük hainlik, kanunların vermiş olduğu hakları engellemektir” dedi.

“İşçiler sendikadan istifaya zorlanıyor”

Çelik, Öztek Hazır Giyim 330, ST Giyim’de 265 olmak üzere 595 işçinin çalıştığı işyerlerinde, işverenler tarafından işçilerin baskı, tehdit, mobbing ve tehditlere maruz kaldığını belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Öztek Hazır Giyim ve ST Giyim’de orman kanunları uygulanıyor. Dünyaca ünlü İspanyol Inditex grubuna ait Zara ve diğer markalara, diğer işyeri de savunma sanayimiz için üretim yapıyor. Ancak işveren Zara’dan ve savunma sanayisinden sipariş alabilmek için, işçi haklarına saygı duyacağını taahhüt etmesine rağmen buna uymuyor. Çalışanlar, işyerlerinde kötü çalışma koşullarına karşı anayasal haklarını kullanarak Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e üye oldu. Ancak işveren çalışanların sendikaya üye olduğunu öğrenir, öğrenmez yasa dışı yollara başvurmaya başladı. İşveren, sendikalaşma sürecinde işyerlerinin tabelalarını söktü ardından da çalışanları sendikaya üye olmaları halinde fabrikaları kapatmakla tehdit etti. ‘Sendikalı olursanız sizleri ekmeğinizden ederiz’ dediler. İşyerlerinde sendikadan istifa etmeleri için baskıya ve tacize maruz kalıyor, iftira ve hakaretlere uğruyorlar. Mobbinge maruz kalan çalışanların ellerinden zorla e-Devlet şifreleri alınarak sendikadan istifa ettiriliyor. İşyerlerinde işçiler, asgari ücretin altında zor şartlarda kuralsızca çalıştırılıyor. Yasal olmamasına rağmen zorla fazla mesaiye bırakılıyorlar. Fazla mesai yapamadan eve gidemiyorlar. Fazla mesai ücretleri de bankaya yatırılmıyor, elden veriliyor. SGK primi eksik yatırılıyor, devletten vergi kaçırılıyor.”

“Mücadelemize dimdik devam edeceğiz”

Öztek ve ST Giyim’de çalışan  işçilerin haklarının alınması noktasında geri adım atmayacaklarını dile getiren Çelik, “Bilinmelidir ki bizler burada haksız bir şekilde tehdit edilen, baskı gören emekçi kardeşlerimizle birlikte birlik ve beraberlik içinde mücadelemize dimdik devam edeceğiz. Mücadelemiz hem sahada hem de hukuki boyutta devam edecektir. Teksif Sendikası olarak bu güne kadar haksızlığın, hukuksuzluğun, sömürünün, adaletsizliğin karşısında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Herkes iyi bilmelidir ki Teksif Sendikasına üye olan hiçbir emekçi kardeşimiz yalnız değildir. Emekçi kardeşimizi işiyle, ekmeğiyle tehdit edenler, kanun karşısında hesap verecekler” ifadelerini kullandı.

Çelik, Öztek ve ST Giyim yönetimlerini, sendika üyelerine karşı sergilediği düşmanca tavra bir an önce son vermeye davet ederek, “Sendika üyesi olan çalışanları hainlikle suçlamaya son verin. En büyük hainlik, kanunların vermiş olduğu hakları engellemektir” dedi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz