Açlık Sınırı, Daha Maaşlar Alınmadan Asgari Ücreti Geçti!

Açlık Sınırı, Daha Maaşlar Alınmadan Asgari Ücreti Geçti!

[contact-form][contact-field label=”İsim” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-posta” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”İnternet sitesi” type=”url” /][contact-field label=”Mesaj” type=”textarea” /][/contact-form]

Seçimlerin sona ermesiyle birlikte başlayan saldırı furyası ekonomik, siyasi, ekolojik, tüm alanlarda sürüyor. Beşli çete öncülüğünde doğanın talanı, muhalif kesimin başta gazeteciler olmak üzere sindirilmeye çalışılması ve elbette, ekonomik krizin bütün yükünü yoksulların üzerine yıkmaya dönük politikalar devam ediyor. Bir taraftan toplumun daha fazla işçileşmeye gittiğini görüyoruz. Diğer taraftan da ücretlerin reel olarak düşmesi sonucu, çalışan sayısı artsa da, emeğin toplam zenginlikten aldığı pay düşüyor.

Bunun sonucunda yoksulluk artıyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde rol alan Türk İş, temmuz ayında, açlık sınırının asgari ücreti geçtiğini açıkladı. Önceki yıllarda hiç olmazsa asgari ücret bir kaç ay dayanıyordu! Bu kez daha bizler temmuz maaşını alamadan asgari ücret açlık sınırının altında kaldi.

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Temmuz ayı sonucuna göre;

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 11.658,10 TL’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 37.974,10 TL’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15.123,60 TL’ye yükseldi.

Yoksulluk sınırının geldiği nokta, hanede üç kişi çalışsa bile yoksulluk sınırının altında kalmaktan kurtulmak mümkün değil.

Krizin sorumlusu, bu yağma -rant- savaş ekonomisini sürdüren saray rejimi ve bu sayede karlarına kar katan sermayedir. Beşli çetesiyle, geleneksel sermayesiyle topu birden.

İşçi sınıfı, kendi çıkarları için alanlara çıkmadan, eller şaltere uzanmadan bu devran dönecek. Çarkları döndüren bizler, bu zalim çarkı kırarsak, devran da bizim için dönecek.

Eller şaltere, adımlar sokağa, genel greve!