A-101 Market emekçisi kadın işçi anlatıyor… A-101; SÖMÜR-SÖMÜR BİTMEZ!

Merhaba… Ben A-101 markette çalışan kadın işçiydim. Burada kendimin ve işçi arkadaşlarımın yaşadığı tüm hak gasplarını, mobbingi, zorbalığı anlatmak istiyorum.

Bu ülkede işçi olmak zor, hele ki kadın işçi olmak daha da zor. Yaşadığımız tüm zorlukları en başından anlatıyorum…

İlk iş başvurumuzda, bize dediler ki çalışma saatleriniz günlük 7,5 saati geçmeyecek. Üç yılımı verdiğim bu zincir mağazasında bir gün bile saat 7,5’da çıktığımızı görmedik. İş sözleşmesinde yazan yol/yemek ücretlerimiz vardı, fakat onların yattığını da görmedik hiç. Haftalık izinlerimizi iptal edip “personel yok” bahanesiyle işe getirildik, “gelmezseniz eğer işinize son verilir, çıkışınız kötü verilir” tarzında bize baskı-mobbing uygulanıyordu.

Mağaza açılış saati 09.00 olmasına rağmen 06.00’da işe getirilip sevkiyatı almak zorunda bırakılıyorduk, ona rağmen saatimizi doldurup çıkamıyorduk. Bölge sorumlumuzla görüşüp yaşadıklarımızı anlattık; fazla çalıştığımızı, mesai ücretlerimizin yatmadığını, izin haklarımızın verilmediğini dile getirdik, karşılığında nasihat aldık! Mağaza müdürünün istediklerini yapmazsak eğer her gün tehditlerine ve hakaretlerine maruz kalabilirmişiz!

Bizden içtiğimiz suyun bile parasını alıyorlardı, en basitinden içtiğiniz suyun fişini kaybettiyseniz size direk hırsız gözüyle bakıp işten çıkarmakla tehdit ediyorlar ve bunu birçok işçi arkadaşlarımıza yaptılar. Tarihi geçmiş birçok ürünü personellere zorla sattırıyorlar, “eğer ki bu ürünleri satmazsanız bakın maaşınızdan keseriz, ya satıp çıkacaksınız yada kapanışa kadar burada kalacaksınız” şeklinde baskı uygulanıyordu. Tarihi geçmiş ürünleri bizzat bölge sorumlumuza ilettiğimde verdiği cevap; “tarihleri asetonla silip reyona geri koyun” şeklindeydi. Asla sendikalı olmamıza izin verilmedi, sendika ile görüşen arkadaşları da en uzak bölgelere sürgün ettiler işten çıkardılar.

Aylık olarak yapılan sayımlardan çıkan açıkların tüm sebebini personellerde buluyorlardı, açıkları bizden kesiyorlardı ve mağaza içinde yaşanan hırsızlık olaylarında çalınan ürünlerin bedeli de personellerden kesiliyordu. En kötüsü de tarihi geçmiş tavuk, et, yoğurt vb. ürünler için; “mağazanın yakınındaki lokantalara götürün daha ucuz fiyata satıp zarara sokmayın bizi” demeleriydi… Bunu yapmadığım için bölge içinde dışlandım, bölge sorumlusunun hakaretlerine maruz kaldım.

Sabah 06.00’da sevkiyat aldığım için mahalle sakini tarafından ölümle tehdit edildim. Bunu satış müdürüme ilettiğimde; “aman boş ver, sen sevkiyat almana bak” demeseydi.

Evet, A101’de işçi olmak bu kadar zor ve emeğimiz bu kadar ucuz. Ötesi, insan yerine konulmuyorsun. Buradan tüm Mağaza Market sektöründe çalışan işçi arkadaşlarıma sesleniyorum; asla kendinizi yalnız hissetmeyin, bizler birleşirsek kazanırız.

Tüm bu yapılanlar karşında A-101 ‘i teşhir ediyorum…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz