‘Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması’ listesinde yer alan İris İnşaat’ın Katar ve Tanzanya’daki projelerinde çalışan işçiler, dört aydır ücretlerinin ödenmediğini söyledi.
Merkezi İstanbul’da bulunan Türkiye’nin önde gelen inşaat firmalarından İris İnşaat’ın Katar ve Tanzanya’daki yol ve altyapı projelerinde çalışan işçiler, 4 aydır maaşlarını alamıyor. Firmanın Semaisma Bölgesi Yol Ve Altyapı Projesi, Ras Laffan Projesi Kuzey Sahası Genişletme İşleri ve NGL-5 Doğalgaz Tesisi Projesi’nin Saha Ön Hazırlık İşleri’nde çalışan işçiler, Mart ayından bu yana herhangi bir ücret almadıklarını söyledi.
İris İnşaat’ın Tanzanya’da sürdürdüğü Zanzibar Adası Yol ve Altyapı Tasarım ve Yapım İşleri Projesi’nde çalışan işçilerin de kendileri gibi maaş alamadıklarını anlatan işçiler, yaşananlara ilişkin konuşacak bir muhatap da bulamadıklarını anlattı.
Şirketin Katar’daki projesinde çalışan İşçi M.Y, işçilerin maruz bırakıldığı koşulları BirGün’den Bilge Su Yıldırım’a anlattı. Simaisma Bölgesi’nde (Katar) sürdürülen yol çalışmasında çalışmaya başlamasının ardından ihtiyaç üzerine gaz projesine geçirildiğini belirten işçi, şunları söyledi:
“Dört aydır adeta hayatta kalmaya çalışıyoruz”
“Ben 15 yıldır yurt dışında yürütülen projelerde çalışıyorum. İlk defa böylesine bir işleyişle karşılaşıyorum. Temmuzda İris İnşaat’ın projelerinde çalışmaya başlayalı yedi ay olacak, yalnızca üç defa maaş aldım. Üstelik biz firmayla ‘full paket’ olarak anlaşmıştık. Yani bize Katar’da kalacak yer, yiyecek yemek, ulaşım desteği vermeyecekler, tüm bu giderler bize verecekleri maaşın içinde olacaktı. Dolayısıyla biz dört aydır adeta hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bir gelirimiz yok ama Katar’da kalacak ne evimiz ne bir yerimiz var. Türkiye’deki ailelerimize para göndermek şöyle dursun, burada hâlâ Türkiye’deki kredi kartlarını kullanarak bir şekilde geçinmeye çalışıyoruz. Hem projede emek harcayıp karşılığını alamıyoruz hem de karşılığında bir kuruş alamadığımız bu proje için bir ton ek masraf yapıyoruz. Karşımızda ise hiçbir muhatap yok. Şantiye şefinden müdürüne, kime sorsak bir bilgilerinin olmadığını, maaşların bizzat patronlarca yatırıldığını söylüyor. Patrona zaten ulaşmak mümkün değil.”
Eylem yapan 40 işçi işten atıldı
Yaklaşık 20 gün önce projenin gece vardiyasında çalışan işçilerin iş bıraktığını aktaran M.Y, “Sahaya çıkmayıp eylem yapan 40 işçinin hepsinin çıkışı o gece verildi. Kimse eylem yapmaya, ses çıkarmaya cesaret edemez oldu. Ne derdimizi anlatacak biri bulabiliyoruz ne de sesimizi duyurmak için eylem yapabiliyoruz. Tazmanya’daki Zanzibar Adası’ndaki projede de durum aynı.”
AKP’li yıllarda büyüyen şirketlerden
3’ü Katar’da 1’i Tanzanya’da olmak üzere devam eden dört projesinde işçi çalıştıran şirket ise AKP döneminde işini büyütenlerden. Şirket, 2021 yılından bu yana Engineering News Record (ENR) tarafından hazırlanan ‘Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması’ listesinde yer alıyor.
Listeye girdiğinde 222’nci sırada olan İris İnşaat, bir yıl sonra 231’e gerilese de 2023’te 203’üncü sıraya yükseldi. 2024’te 164’üncü sıradan 219’a gerileyen ‘beşli çete’ firmalarından Makyol Holdingin önüne geçmiş oldu.