Yunanistan’da 24 saatlik genel grev

Yunanistan işçi ve memur sendikaları, ekonomik koşulların iyileştirilmesi talebiyle ülke genelinde 24 saatlik genel greve gitti. Greve çok sayıda kitle örgütü de destek veriyor.

Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) öncülüğünde düzenlenen genel greve, toplamda 2 milyonu aşkın emekçinin katılması bekleniyor.

Hem kamu hem özel sektör çalışanlarının katıldığı grevde, ekonomik kriz sonrası ülkede derinleşen gelir eşitsizliği nedeniyle sağcı Kiryakos Miçotakis’in hükümeti protesto ediliyor. Sendikalar, daha iyi ve adil maaşların yanı sıra toplu sözleşme talep ediyor.

Panhelenik Denizciler Sendikası’nın (PNO) yanı sıra özel okul öğretmenleri, inşaat işçileri, devlet hastanesi ve banka çalışanlarının da greve katılacağı belirtildi. Başkent Atina’nın yanı sıra birçok büyük kentte mitingler de planlanıyor.

Ulaşım duracak

Metro, tramvay, otobüs ve troleybüs çalışanlarının da iş bırakacak olması nedeniyle Atina başta olmak üzere ülke çapında toplu ulaşımın durma noktasına gelmesi beklenirken, Atina’daki taksi şoförleri sendikası greve katılmıyor. Ancak sendika, şoförlere akşam saatlerinde düzenlenecek iki ayrı eyleme katılma çağrısında bulundu.

Yunanistan’da dün de gazeteciler greve gitmişti. Cuma günü ise emeklilerin eylem düzenlemesi bekleniyor.

Deniz ulaşımından da greve tam destek

Genel grev çağrısına Yunanistan Denizciler Federasyonu da tam destek sunuyor. Bu nedenle, tüm kategorilerdeki gemiler sabahın erken saatlerinden itibaren limanlarda demirli kaldı. Denizciler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin artırılması taleplerini dile getirdi.

Deniz ulaşımının durması, ada bağlantılı seferlerin iptal olmasına, yük taşımacılığında büyük aksamalara ve turizm sektöründe kayıplara neden oluyor.

Sendikalardan somut talepler

Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu, bugünkü genel grev ile; asgari ücretlerde anlamlı bir artış, toplu iş sözleşmesi hakkının güçlendirilmesi, herkes için uygun fiyatlı konut sağlanması ve sosyal konut projelerinin hızla hayata geçirilmesini talep ediyor.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ise; gerçek ücret artışları, 13 ve 14. maaşların geri getirilmesi, toplu iş sözleşmeleri, işsizlik fonuna yapılan yüzde 2’lik kesintinin kaldırılması, vergi muafiyetinin artırılması, tehlikeli ve sağlıksız işlerde çalışanlar için tazminatın artırılması, kamu sağlık sistemine daha fazla yatırım yapılması, okullarda daha düşük öğrenci-öğretmen oranı ve kamu kurumlarına personel alımı gibi taleplerde bulunuyor.

‘İşçiler onurlu maaşlar almalı’

Özel sektörün en büyük sendikası GSEE’nin Başkanı Yannis Panagopoulos, “Yaşam maliyeti tavan yaptı ve bizim maaşlarımız yerlerde sürünüyor. Artan barınma maliyeti, gençleri trajik bir durumda bıraktı” dedi. Panagopoulos, The Guardian gazetesi ile söyleşisinde hükümetin “İşçilerin onurlu şekilde yaşamasını garanti altına alacak anlamlı önlemleri hayata geçirmemekle” suçladı.

Asgari ücreti 950 euroya çıkarma vaadi

Yunanistan’da asgari ücret 900 euro olarak belirlenmişken, ülkede perakende, telekomünikasyon ve enerji fiyatları Avrupa’nın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Sol muhalefet, daha düşük gelirli kesimin “Bulgaristan maaşları alıp İngiliz fiyatları ödemek zorunda kalması” nedeniyle hükümeti eleştiriyor. Miçotakis’in kısa süre önce asgari ücreti 950 euroya çıkarmayı vaat etmesi de, kiralardaki artışın daha yüksek olması nedeniyle yetersiz bulundu.

Kaynakajanslar...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz