KHK’li öğretmen Atilla Yalçıntaş vefat etti: Huzursuz ve mutsuzdu…

Kuşadası’nda kolon kanseri sonucu vefat eden KHK’li öğretmen Atilla Yalçıntaş’ın eşi Munise Yalçıntaş, “Huzursuz ve mutsuz bir şekilde vefat etti” dedi.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 7 Eylül İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan ve 7 Şubat 2017’de çıkarılan 686 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan Eğitim-Sen üyesi Atilla Yalçıntaş kanser nedeniyle vefat etti. Yalçıntaş’ın vefatı KHK’li kamu emekçilerinin yaşadığı sorunları yeniden gündeme getirdi.

Oğlunun doğum gününde ihraç haberini almıştı…

Yalçıntaş’ın eşi Munise Yalçıntaş, eşinin vefatının ardından “686 nolu KHK sadece onu değil hepimizi kahretti. Onun hastalık sürecinde her zaman umudu vardı. Son anına kadar hala geri dönme umudu vardı. Emekliliği hak etmiş olmasına rağmen onu bile istememişti. Bizim zorumuzla şubat ayında dilekçesini verdirdik. O da hala sonuçlanmadı. Huzursuz ve mutsuz bir şekilde vefat etti” diye konuştu.

Oğlu Diyar Yalçıntaş ise babasının 7 Şubat 2017 686 sayılı KHK ile ihraç edildiğini belirterek, 7 Şubat günü kendisinin doğum günü olduğunu ve doğum günü kutladıkları esnada ihraç haberini aldıklarını kaydetti. Babasının ihraç edilmeden önce herhangi bir sağlık problemi olmadığını belirten Yalçıntaş, “Mesleğinden, öğrencilerinden uzak olma hali onu eve kapattı. Çok mutsuz dönemi başladı. 2019 yılında kolon kanseri teşhisi konuldu. Normalde babam çok sağlıklı, iyi beslenen ve herhangi bir sağlık problemi olmayan bir insandı. Kanser teşhisi konduktan sonra kemoterapiler, tedaviler maalesef onun da mesleğinden uzakta, öğrencilerinden uzakta olduğu günlerin sonu oldu. Şu an aramızda değil. Bugünler geçtiğinde iade-i itibarlar, göreve iadeler olduğunda sorumluların cezalandırılması için gereken hukuki girişimlerde bulunacağımızı belirtiyoruz” dedi.

‘Zulmü yaşatanlar insanlık, tarih ve hukuk önünde hesap verecekler’

Yalçıntaş’ın vefatının ardından KHK Platformları Birliği yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, “KHK ile haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve bu süreçte kolon kanserine yakalanan Atilla Yalçıntaş’ı bu sabah kaybettik. Tüm ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Bizlere bu KHK zulmünü yaşatanlar insanlık, tarih ve hukuk önünde mutlaka hesap verecekler” ifadelerine yer verildi.

‘KHK’lıları ‘sivil ölüm’ olarak nitelendiriyoruz’

Konuyla ilgili Gazeteduvar’a konuşan Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir de Yalçıntaş’la aynı KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinden yalnızca biri. Özdemir, ilk etapta 23 kişinin ihraç edildiğini daha sonra ise 4 arkadaşlarının göreve döndüğünü söyleyerek şu anda 19 kişinin hala açıkta olduğunu ve Yalçıntaş’ın da bunlardan biri olduğunu belirtti. Özdemir, şunları kaydetti:

“KHK sonrası yaklaşık 1.5 yıl sonra Atilla arkadaşımıza kanser tanısı konuldu. KHK’lıları biz sivil ölüm olarak nitelendiriyoruz. Çünkü hükümetin bize yaklaşımı ve bakışı bu yönlü. Hiçbir sosyal güvencemiz yok. Bir vatandaş olarak dahi kabul edilmeyen insanlar olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Kişiler olarak düşünüldüğünde sigortası olmayan, sağlık güvencesi olmayan insanlarız. Dolayısıyla bunun üzerinden hizmet alma şansı söz konusu değil. Yurtdışı çıkış yasağı da var, pasaportlarımız da elimizden alındı. Kanser gibi amansız bir hastalığın bu süreçte oraya çıkmış olması çok kötü. Maddi olarak tedavisi de ciddi bir yük.”

‘KHK zulmü son bulmalı’

Özdemir, “Atilla arkadaşımız 81’inci hayatını kaybeden KHK’lı arkadaşımız. Her ile bir KHK’lı ölümün düşebileceği bir sürece geldik. Kimi arkadaşlarımız inşaatlarda çalıştı, hayatlarını kaybetti. Atilla arkadaşımız da hastalığı ilerleyince yaşamını yitirdi. Bu süre zarfında işin, maddi, psikolojik, ailevi boyutu da çok ağır. KHK’lıların yaşadığı sorunları incelediğimizde birçok dram ortaya çıkıyor” diye konuştu.

OHAL komisyonlarından da bir sonuç çıkmadığını ifade eden Özdemir, son olarak kamuoyuna çağrıda bulunarak, “Bu toplumsal bir soruna dönüştü. Bunu iktidara bırakıp çözmesini beklemek daha fazla ölümlere sebebiyet verecektir. O yüzden bir an önce kamuoyunun baskısı ile bu KHK zulmünün son bulması gerekiyor. Bu noktada kamuoyu duyarlılığı çok önemlidir. Bu süreç gerçekten çok uzadı. Darbe ile hiçbir bağı olmayan insanları ihraç ettiler” ifadelerini kullandı.

KaynakGazete Duvar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz