Direniş zaferle sonuçlandı: Somalı madencilerin tazminatları ödenmeye başlandı

Somalı madenciler, maden ocaklarının kapanmasıyla işsizliğe mahkûm edilmiş, tazminat ve alacakları da ödenmemişti. Soma Kömür İşletmelerine bağlı Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocaklarında çalışan 4 bine yakın maden işçisinin alacakları 21 Ocak itibariyle ödenmeye başlandı

Somalı madenciler 13 Mayıs 2014’te gerçekleşen ve 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan büyük maden faciasının ardından maden ocaklarının kapanmasıyla işsizliğe mahkûm edilmiş, tazminat ve alacakları da ödenmemişti.

Manisa’nın Soma ilçesindeki Uyar maden işçileri, yıllardır ödenmeyen maaş ve tazminatları için 12 Ekim 2020’de Ankara’ya yürüyüş başlatmıştı. Daha sonra Kırkağaç Çam’da direnişe geçen madenciler direnişleri boyunca hükümet ve Türkiye Taşkömür Kurumu (TTK) yetkilileri ile birçok kez görüşmüş ancak görüşmelerden bir sonuç alamamıştı.

Madenciler son olarak 16 Kasım 2020’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüşmüş, görüşmeden sonra alınan söz üzerine eylemlerine ara verdiklerini duyurmuştu.

Bağımsız Maden-İş ve işçilerin mücadelesi sonucunda 28 Temmuz 2020’de Soma Kömürleri A.Ş.’ye bağlı olarak çalışan toplamda 4 bine yakın işçinin kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret alacaklarının ödenmesine ilişkin yasal düzenleme yapıldı. Bu kapsamda Eynez Ocağında çalışan işçilerin alacakları Aralık ayında ödendi. Soma Kömür İşletmelerine bağlı Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocaklarında çalışan 4 bine yakın maden işçisinin alacakları ise 21 Ocak itibariyle ödenmeye başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da resmi sosyal medya hesabından ödemelerin başladığını duyurdu. TKİ’den yapılan açıklamada ise 2 bin 395 işçiye 102 milyon lira ödeme yapıldığı, 48 milyon lira daha ödeme yapılacağı söylendi.

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal’ın yaptığı açıklamaya göre 2395 işçinin alacağı hesaplarına yatırıldı. Eksik ödeme yapılan yaklaşık 1300 işçinin kalan alacaklarının da hesaplamaların yeniden yapılmasının ardından yatırılacağını ifade etti. İşçilerin tüm alacakları ödeninceye kadar takipte kalacaklarını vurguladı. Kartal, 301 işçinin hayatına mal olan katliamın gerçekleştiği Eynez Maden Ocağında çalışan 2184 işçinin alacaklarının 2020 yılının sonunda ödendiğini, diğer ocaklarda çalışan işçilerin alacaklarının ödenmesi için de 28 Temmuz 2020’de yasal bir düzenleme yapıldığını, ödemelerin de bu çerçevede gerçekleştiğini ifade etti.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, 6 yıllık mücadelenin sonucunda madencilerin tazminatlarının ödenmeye başlandığına, ancak bununla birlikte madencilerin tamamının sorunlarının çözülmediğine dikkat çekti. Çetin, Uyar Madencilik’te çalışan işçilerin tazminatlarının ödenmesi konusunda da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun söz verdiğini, ödemelerin yapılması için gün belirleneceğini taahhüt ettiğini aktardı.

KaynakGazete Karınca, Uid-Der

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz