2019’da her gün en az 3 işçi eylemi oldu / Emek Çalışmaları Topluluğu

2014 yılı Eylül ayında işçi sınıfı üzerine bilgi üreten akademisyen, araştırmacı ve sendika uzmanlarının daha koordineli çalışma imkanları üzerine gerçekleştirdiği tartışmalar sonucu doğan Emek Çalışmaları Topluluğu, 2019 yılında gerçekleştirilen işçi eylemlerine ilişkin bir rapor yayınlayarak 2020 yılı için de çalışmalara başladığını duyurdu.

2015’ten bu yana yayınlanan yıllık eylem raporlarında 2019 yılı için öne çıkan başlıklar şu şekilde;

423 iş yeri temelli eylemde 65 bin işçi eylemdeydi

OHAL’li geçen dönemde işçi ve emekçilerin eylemlerden geri durmadığı da belirtilen raporda özellikle 2019 1 Mayıs eylemliliklerinin geçtiğimiz seneye göre daha kitlesel geçtiği vurgulandı.

749 işçi sendikalaştıkları için işten atıldı

Rapora göre iş yeri temelli eylemlerin %56’sı işçi sendikaları, %15’i kamu emekçileri sendikaları tarafından örgütlenirken %26’sı herhangi bir sendika dahiliyeti olmadan yapıldı.

Eylemlerin %17’si metal işkolunda olurken, metal işkolunu %11’le inşaat işkolu izlemiş, grev yasaklarına rağmen eylemlerin %21’i fiili grev şeklinde yapılmış, %12’si iş yeri önünde kalıcı direnişe dönüşmüş.

En fazla işçi eylemi Marmara’da

İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ’da toplam 198 iş yerinde eylem olurken, toplam eylemlerin %28’inde kadınların sayısı erkeklere eşit ya da erkeklerden fazla olduğu tespit edilmiş.

Emek Çalışmaları Topluluğu’nun hazırladığı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz ==> Emek Çalışmaları Topluluğu -2019 İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz