1 Mayıs Platformu: 1 Mayıs’tan aldığımız güçle, yaşamı örgütleyeceğiz

2021 1 Mayıs’ını değerlendiren bir açıklama yapan İstanbul 1 Mayıs Platformu, “1 Mayıs’tan aldığımız güçle, yaşamı örgütleyeceğiz” diye belirtti.

İstanbul 1 Mayıs Platformu, 2021 1 Mayıs’ını değerlendiren bir açıklama yaptı.

“1 Mayıs’tan aldığımız güçle, yaşamı örgütleyeceğiz” başlıklı açıklamada, “Bizler 1 Mayıs Platformu adıyla biraraya gelen örgütler olarak, 9 Nisan’da Kadıköy’de bir deklarasyon ile 2021 1 Mayıs’ını; ekonomik kriz ve salgın ikilemiyle boğulmak istenen işçilerin, emekçilerin direnişleriyle, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiyle öldürülmeleri salık verilen meydanları kuşatan kadınların iradesiyle, Boğaziçi Direnişi’yle başlayıp seslerini tüm memlekete yayan öğrenci gençliğin coşkusuyla, operasyonlarla, saldırılarla diz çöktürülmeye çalışılan Kürt halkının ve halkların boyun eğmeyişiyle örgütlemek isteyen herkese bir kapı araladık” denildi.

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın özüne uygun, direnişleri bağrında toplayan, ses katan, güç alan bir şekilde kutlanması için, İstanbul’un işçi havzalarından sanayi bölgelerine, direniş çadırlarından metrobüs çıkışlarına bu çağrıyı örgütlediklerini vurgulayan 1 Mayıs Platformu, “İşçi sınıfının siyasal bir güç olarak sahneye çıktığı bu 135 yıllık mücadele tarihi, emperyalistlerin paylaşım savaşlarındaki zorlu günlerde dahi kesintiye uğratılmadan işçi sınıfının taleplerinin meydanlardan haykırıldığı bir gün olarak örgütlenmiş, direnişin sesi olmuştur” diye kaydedildi.

Açıklamada, “Bugün, sözde tam kapanmayla ‘işi müsaade eden evde kalsın’ yasaklarıyla milyonların aklıyla dalga geçilirken, her biri bir diğerinden daha korkakça, daha acizce genelgelerle yaşamın her anına müdahale edilirken, 1 Mayıs’a da özel yasaklar kondu. Platformumuz çarklar işçiler için durmadıkça çalışmalarımız durmayacak düsturuyla hareket ederek, bildiri dağıtma, pankart-afiş asma, sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde dahi İstanbul’daki emekçilere ‘Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’ta meydanlara’ çağrısını yapmaya devam etti” diye vurgulandı.

1 Mayıs Platformu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“1 Mayıs’ı gününde ve kendi belirlediğimiz şekilde kutlama iradesini sahiplenmek isteyen herkese bu süreci beraber örgütleme çağrımızı çokça yineledik.

“Sendikal bürokrasi işçileri eylem yapmamaya çağırmıştır. Sendikal bürokrasi, sanki bütün önlemler alnııyormuş gibi virüsün en yoğun gözlendiği işyerlerinde çalışan işçileri ‘sorumlu olmaya’, pandemi kurallarına uymaya çağırmaktadır. Gören de der ki, ülkede pandemi süreci düzgün yönetiliyor ve bir tek işçiler, direniş sergileyenler pandemi kurallarına uymuyor.

“Direnişçi işçilerin Bakırköy Meydanı’ndaki eylemine polis saldırdığı anlarda, basın toplantısı gerçekleştiren DİSK, KESK, TTB, TMMOB yine kendilerinin 1 Mayıs programının açıklanacağı gün, Kadıköy’de eyleme saldırıldığı sıralarda, Soylu’yla 1 Mayıs’ı iştişare ederek fotoğraf çektirip, güncel talepleri görmemenin, güvencesizleri örgütlemekten imtina etmenin, hiç olmadığı kadar sosyalistlerle arasını açmanın, yüzünü direnişe dönmemenin, gücünü sokaktan alamamanın fotoğrafını göstermiştir.

“Devrimci dayanışmayı her defasında yükselterek, yaygın, kolektif, birleşik bir şekilde yürüttüğümüz çalışma ile 1 Mayıs’ın öncesini kazanmıştık.

“1 Mayıs iradesi ‘temsili’ gösterilemez demiştik, sendikal bürokrasi, icazet alarak, ‘temsili’ çelenk bırakma eylemi ile 1 Mayıs’ı geçiştirmeye çalışırken, tüm İstanbul’da 300’den fazla devrimcinin gözaltına alındığı, her sokaktan günün her saati 1 Mayıs Alanı Taksim’in zorlandığı, bir kişinin bile tereddüt etmeden yasakların üstüne yürüdüğü bir güne dönüştü 1 Mayıs.

“Mahallelerden meydanlara ‘1 Mayıs yasaklanamaz’ diyerek, 1 Mayıs’ı gününde ve kendi istediği şekilde kutlama iradesi kuşattı tüm günü.

“Bizler 1 Mayıs Platformu’ndaki devrimciler, sosyalistler olarak tüm bu 1 Mayıs çalışmasında yükselttiğimiz taleplerin arkasındayız.

“‘Çaldıklarınızı geri alacağız, korkun, yine geleceğiz’ diyen, ‘yasaklarınızı tanımıyoruz’ diyen direnişçi işçilerin iradesini, coşkusunu, direncini yaşamın tamamında örgütlemek için direnişle nefes alacağız.

“Şimdi, birbirimizden ve 1 Mayıs’tan aldığımız güç ile o talepleri, havza havza, mahalle mahalle, meydan meydan örgütlemeye devam edeceğiz.”

1 Mayıs Platformu açıklamasında taleplerini bir kez daha hatırlattı:

🔹Herkese güvenceli iş, insanca yaşam
🔹Kod-29 işçilerin değil patronların ahlaksızlığıdır, Kod-29 kaldırılsın
🔹Covid-19 meslek hastalığı sayılsın, aşıda patent kaldırılsın
🔹İş cinayetlerine son
🔹İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin, sözleşme etkin uygulansın
🔹Kanal İstanbul Projesi geri çekilsin
🔹Başta Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olmak üzere tüm kayyumlar istifa etsin
🔹Halklara ve inançlara, eşitlik ve özgürlük
🔹Taksim 1 Mayıs Alanı emekçilerindir
🔹Kapitalizm öldürür, sosyalizm yaşatır

KaynakEtha

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz